Avukatlar, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde mahsur kalan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne “geçici tedbir” alınması için başvuru yaptı.
bianet’in edindiği bilgiye göre Dolan 79 gündür sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde haber takibi yapıyordu.
Ajans, Dolan ile birkaç gün önce irtibat kurmuştu. En son dün (17 Şubat) Dolan ile iletişim kuran DİHA gazetecinin çok sayıda kişiyle birlikte sığındıkları bodrum katında mahsur kaldığını öğrendi.
Dolan: 30 kişi bodrumdayız, şarj sorunu var
SMS ile ulaşılan Dolan 12.56’da şu mesajı paylaştı:
“Durum kötü bir bodrumdayız. Aileler ile birlikteyim çok yakında bir Cizre olayının benzeri olabilir. Çatışmalar çok şiddetli, olduğumuz yerler yoğun bir şekilde bombalanıyor havan ve tanklarla vuruluyor. 'Havadan vuracağız hepinizi, öldüreceğiz' anonsları yapılıyor. Kendinize iyi bakın, arkadaşlara selamlar."
Gazeteci 14.57’de de şunu yazdı:
“Yaralılar var. Durumu ağır olanlar da var. Benim bulunduğum yerde 30 kişi. Diğer yerlerde de ortalama 200 kişi var. Bebekler, yaşlılar var. 4 aylık bebekler bile var. Şarj sorunu var."
ÖHD ve MHD'den başvuru
Bunun üzerine Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eş Başkanları avukat Gülşen Özbek ile avukat Serhat Eren, Dolan adına AİHM’e Sur’daki sokağa çıkma yasağıyla ilgili "geçici tedbir" kararı alınması için başvurdu.
Başvuru dilekçesinde “Başvurucunun yaşam hakkı ile fiziksel bütünlüğünün korumaya alınmasını, sokağa çıkma yasaklarının neden olduğu haksızlığın doğurduğu sonuçlar ve telafisi imkânsız zararların her geçen gün artarak devam etmesi ve başvurumuzun bu duruma dair tedbir talepli bir başvuru olması nedeniyle öncelikli olarak gündeme alınması zarureti ortadadır” dendi.
Neden adresini paylaşmıyor?
Dilekçede devlet güçleri tarafından çok sayıda insanın öldürüldüğü belirtilerek bu nedenle Dolan’ın bulunduğu adresin paylaşılmadığı ifade edildi.
“İşbu nedenle başvurucumuz bulunduğu adresi devlet yetkileri ile paylaşmaktan kesinlikle kaçınmakta ve korkmaktadır. Bombardıman devam ettiğinden adreslerini devlet yetkilileri ile paylaşmaları durumunda Cizre’dekine benzer bir infaz ihtimalinden korkulmaktadır. Başvurucu ve yanındaki insanların tek talepleri bulundukları bölgeye yapılan yoğun bombardımanın durdurulması ve kendisi dahil diğer insanların bölgeden tahliyesinin sağlanmasıdır.”
Talepler
Başvuruda, şu talepler yer aldı:
"İç hukuka uygun olarak ilan edilmiş bir olağan üstü hal uygulaması bulunmamasına rağmen kapsamı ve süresi belli olmayan sokağa çıkma yasakları ve bu yasaklar süresince meydana gelen anayasal ve sözleşmesel hakların sürekli ve orantısız bir şekilde ihlali nedeniyle Mahkeme'nin İç Tüzük'ün 39. maddesi uyarınca;
* Diyarbakır Valiliği tarafından verilen Sur ilçesinde 03.12.2015 tarihli yasal dayanağı olmayan ve hak ve özgürlüklerin sürekli ve orantısız bir şekilde ihlal edilmesine neden olan sokağa çıkma yasağının uygulanmamasına ilişkin geçici tedbir kararı vermesini;
* Bütün bunların yanı sıra hâlihazırda Sur ilçesinde bir bodrumda onlarca yaralı insan mahsur kalan, güvenlik güçlerinin ateşi altında bulunan başvurucunun yaşam hakkı ile fiziksel bütünlüğünün korumaya alınması için mahkemenizden başvurumuzun öncelikli işlerden sayılarak derhal gündeme alınmasını konusunda geçici karar kararı verilmesini;
* AİHS'nin 2. maddesi (yaşam hakkı), AİHS'nin 3. maddesi (işkence yasağı), AİHS'nin 5. maddesi (özgürlük ve güvenlik hakkı) ihlal edildiğine ilişkin gerekçelerimizin kabulünü talep ederiz."
Dolan’dan hala haber alınamıyor, gazetecinin cep telefonu da bir süredir kapalı. (EA)