Gazeteci Nurcan Yalçın’ın “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı.
Mahkeme, gazeteci Yalçın’ın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek Yalçın’ı “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) haberine göre Yalçın’ın, 2015-2016 arasında haber takibi amacıyla gittiği Diyarbakır Sur’daki barikatlar önünde bekleyen kişilerle yaptığı görüntülü röportajda kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Gazeteci Yalçın duruşmaya katılmazken avukatı Resul Temur hazır bulundu. Temur, davanın 17 Mayıs 2022’de görülen ilk duruşmasında Yalçın’ın 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ettiği esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı.
Haber videosu dosyada yok
Temur, müvekkilinin gazeteci olduğunu gösteren belgeleri mahkemeye sunduklarını, bunun emniyet tarafından da mahkemeye sunulan belgelerle doğrulandığını ve bu konuda tartışmaya yer olmadığını söyledi. Dijital materyallerde çıkan görüntülerin ve fotoğrafların yayınlandığını kaydeden Temur, bunu da mahkemeye sunduklarını ifade etti.
Temur, “2015’te haber yayınlanıyor. 2016’da örgüt mensubunun üzerinden çıkıyor. Müvekkilim kadın haber ajansında çalışıyordu. Ajansın haber politikası gereği kadın odaklı habercilik yapılıyordu. Başka türlü haber yapması mümkün değildir. Müvekkilim de zaten hiçbir şekilde kapalı alana girmediklerini, dışarıdan çekim yapıp fotoğraf çektiğini söyledi. Ayrıca müvekkilimin çektiği görüntü ve fotoğrafların benzeri diğer tüm ulusal medya mecralarında ve başka gazeteciler tarafından da yayınlandı. Polisin tutanakları, mütalaa ve dava da bunun üzerine kurulmuş. Dosyada asıl delil olarak bu video bulunmadığı için biz bu tutanakların doğru mu yanlış mı olduğunu bilmiyoruz. Müvekkilimin beraatini istiyorum” dedi.
Mahkeme heyeti, ara vermeden yaptığı kısa bir değerlendirmenin sonunda Yalçın’ın isnat edilen suçu işlediğine kanaat getirerek gazeteciye “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Ne olmuştu?
Gazeteci Nurcan Yalçın, Diyarbakır’da 4 Şubat günü evine yapılan baskınla gözaltına alındı, 7 Şubat’ta adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalçın hakkında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.
İddianamede Yalçın’a yöneltilen suçlamaya 2015 ve 2016 yılları arasında Diyarbakır Sur’da barikatlardaki kişilerle yaptığı röportajlar ve röportajlarda yer alan ifadeler delil olarak gösterildi.
Yalçın’ın “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğini” öne süren iddianame savcısı, Yalçın’ın suçlamalara konu edilen gazetecilik faaliyetlerinin “ülkenin toprak bütünlüğünü” tehdit ettiğini öne sürerek ifade özgürlüğü kapsamında sayılamayacağını savundu.
Nurcan Yalçın daha önce de Rosa Kadın Derneği'ne yönelik operasyon kapsamında "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanmış ve 22 Kasım 2021'de Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesince "üye olmamak ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay, "örgüt propagandası yapmak" suçundan da 1 yıl 6 ay 22 gün olmak üzere 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
(HA)