* Fotoğraf: Diyarbakır / DHA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde "acele kamulaştırma kararına" istinaden yıkım kararı verilen Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, Alipaşa mahallesinde bir araya gelerek yıkım kararına tepki gösterdi.
DBP İl Eşbaşkanı Zeki Baran ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, kısa birer konuşma yaparken, mahalle sakinleri de Kürtçe yaptıkları açıklamalarda bir kadın “Bizi Sur’dan çıkarıyorsunuz, biz nereye gideceğiz?” diye sorarken, bir erkek de “Tankı topu olanlar gelip bizi zorla çıkarabilirler, ama biz terk etmeyeceğiz. Elektriklerimizi, suyumuzu kesmekle tehdit ediyorlar. Kessinler, biz susuz da olsa karanlık da olsa buradan çıkmak istemiyoruz. Biz burada doğduk, burada ölmek istiyoruz. Kimsenin parasına ihtiyacımız yok” dedi.
TIKLAYIN - SUR'DA YIKIM ANONSU; MUHTARLAR ANLATIYOR
“Yaşam ve kültür yoksa, Sur’u koruma altına almak anlamsız”
DBP’li Baran “Her gün devletin yetkilileri gelip, ‘Ya burayı başınıza yıkarız ya çıkarsınız ya da elektrik ve suyunuz keseriz’ diyorlar. Sur’da insanlar burada doğup büyümüşler” dedi.
Mimarlar Odası’ndan Aydın, Sur’da rant alanı yaratmak için iki yıldır bir işgal yaşandığını söylerken, şöyle konuştu:
“Halka rağmen yapılan her şeyin travma yaratacağını söylüyoruz. Halkın ihtiyaçları dikkate alınmadan kararlar alınıyor. Halkın talebi en azından okulların kapanması için bir ay beklenmesiydi ancak yetkililerin böyle bir kaygısı olmadığı görülüyor. Biz yaşamdan yana olan tüm kesimlere çağrıda bulunuyoruz, halkın bu haline ses olalım.”
Aydın, Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçelerini koruma altına alan UNESCO’ya da çağrıda bulundu. “UNESCO sadece surları koruma altına aldıysa bu bir anlam ifade etmiyor. Yaşam yoksa, kültür yoksa, tarih yoksa bunun bir anlamı yoktur” dedi.
TIKLAYIN - İŞSİZ GAZETECİLERDEN / SUR - "GAVUR"U GİTMİŞ MAHALLESİ KALMIŞTI, MAHALLESİ DE GİTTİ
Sur 2. derece sit alanı
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) “Dünya Kültür Mirası” listesinde yer alıyor.
Yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı Sur ilçesi 2. derece kentsel sit alanı. 158 bin hektarlık alanda yer alan ilçede, 124 anıtsal, 410 adet tescilli sivil mimari yapı mevcut.
Sur’daki kentsel dönüşüm uzun süredir tartışılan bir konu. 2010’da Sur’daki Alipaşa ve Lalebey mahallesinde TOKİ, Bakanlık ve Belediye işbirliğindeki kentsel dönüşüm kapsamında 850 yapının 330’u yıkıldı. Halkın tepkisini çeken bu süreç 2013 yılının sonunda belediye tarafından durduruldu.
Ancak bu süreçte 4 Aralık 2012’de afet yasası olarak bilinen 6306 sayılı kanun kapsamında Sur’un tamamı riskli alan ilan edildi.
6 Eylül 2015’ten itibaren Sur’un çeşitli mahallelerinde başlayan ve bazı mahallelerde hala devam eden sokağa çıkma yasakları sadece sivil ölümlere değil, ilçedeki tarihi eserler dahil birçok yapının da harap olmasına neden oldu. (ÇT)