Önce Çocuklar Derneği girişimiyle Diyarbakır'da düzenlenen "Sur Çocuk Festivali"nde bugün son gün.
Saat 17.00'de Kırklar Dağı'nda gerçekleşecek uçurtma şenliğiyle son bulacak olan festivali Önce Çocuklar Derneği Başkanı Cevahir Sadak Düzgün bianet'e anlattı.
"Sur ilçesi özelinde ve genelde Diyarbakır'da bir coşkuya ve çocukların kahkalarına ihtiyaç duyduğumuzu düşündük." diyerek festivalin sadece Sur ilçesiyle sınırlı olmadığını söylüyor Sadak-Düzgün.
"Çünkü çok uzun bir süredir hep olumsuz şeylerle bir araya geliyoruz. Olumsuz şeyler oluyor coğrafyamızda. Olağanüstü hal, şehrin içinde yer değiştirme ve şehir dışına göç... Bunlar üst üste geldi. Öncelikle Sur ilçesini seçtik. Bu nedenle Sur Çocuk Festivali dedik ama festival sadece Sur ile sınırlı değil."
"Çocuk katılımı önemli"
Bir ay gibi kısa bir sürede organize olduklarını ve festivali düzenlediklerini aktarıyor Sadak-Düzgün. Aslında çocuk katılımını çok önemsediklerini ancak bu dar zamanda bu seferlik onların önerilerini alamadıklarını söylüyor.
"Bizim çalışma alanımız daha çok çocukların kültürel hakları, dil hakları üzerine. Bunu hayata katabileceğimiz en önemli araç da sanat.
"Bir ay gibi kısa bir sürede organize ettik festivali. Hem yaz ayına girerken okulların kapanmasına denk gelmesi hem de Sur ilçesinin çok fazla mevsimlik göç vermesi nedeniyle bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyordu.
"Çocuklarla basın toplantısı yapamadık bu nedenle. Çocuk katılımını önemsemediğimiz için değil, çok hızlı organize olduğumuz için böyle oldu maalesef.
"Çocuk katılımı çocuğu da katılıma hazırlamak adına çok önemli. Sonraki yıllarda da çocukların da katılımcı ve planlayıcı olduğu festivaller yapmak istiyoruz."
"Festivali gezici yapmak istiyoruz"
Sur Çocuk Festivali gelecek yıllarda da devam edecek. Ancak Sadak-Düzgün katılımcı olan derneklerle yapılan toplantıdan bu festivalin gezici olması yönünde talepler geldiğini anlatıyor.
"Her kurum kendi projeleriyle katıldıkları için çok güçlü bir festival yaşadık. Düşündüğümüzden daha büyük bir heyecan uyandırdı. Genel olarak açığa çıkan şey bunun bir ihtiyaç olduğu ve yankısının büyük olduğu yönündeydi.
"Festivalin devam etmesi konusunda talepler var. Ama bunun da ötesinde dernek olarak gezici bir festival yapmak istiyoruz.
"Van'da, Mardin'de, Batman'da, Nusaybin'de, Şırnak'ta, Cizre'de, İdil'de dolaşmak istiyoruz. Özellikle yıkımların olduğu, göçün yaşandığı bölgelerde.
"Amacımız unutturmak değil, iyileştirmek"
"Bütün bu travmaların mağduru çocuklar oluyor. Bir apartmandan başka birine taşınırken bile çocukların duygu dünyası etkileniyor. Oysa bizim yakın tarihimizde haritadan silinen mahallelerden göç eden çocuklardan söz ediyoruz."
"Küçük değişimlere yetişkinler bile zor adapte olurken bu yerinden edilme mevzusu ve çatışmaya tanıklık eden, şiddeti yakından tanımış, maruz kalmış çocuklar açısından önemli. Unutturmamak ama iyileştirmek amacımız."
Açık alan etkinliklerinin çocuklar tarafından daha fazla ilgi gördüğünü belirtiyor Önce Çocuklar Derneği Başkanı Cevahir Sadak Düzgün.
"Bazı konularda ne istediğini çok iyi bilen çocuklarla bir aradaydık. 'Onu bir daha yapmayın, şu güzel olmuş' diyebiliyorlar bize.
"Maker atölyeleri, enstrüman atölyeleri çok ilgi gördü. Açık alan etkinlikleri daha fazla ilgi görüyor. Doğayla ilgili olanlar... Bunların yanı sıra salon etkinliklerimiz, söyleşiler, film gösterimleri de vardı. Ama bundan sonrası için mahallelerde atölyelere ve açık alan etkinliklerine daha çok ağırlık vereceğiz." (AÖ)
Festivale katkı sunan kurumlarMa Music Center, Amed Şehir Tiyatrosu, Zarok Tv, Rengarenk Umutlar Derneği, Lotus, ÇocukÇA, Ekoloji Derneği, DSM, MED DER, Laleş Sanat Evi, Amidart Kültür&Sanat Topluluğu, Anadolu Kültür, ZimZim, ICC, Ortadoğu Sinema Derneği ve Diyarbakır Ticaret Odası Diyarbakır Sur Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi. |
Fotoğraflar: Önce Çocuklar Derneği