İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kadriye Bakırcı, Diyarbakır Sur Belediyesi'nin "aile içi şiddet" ile mücadeleyi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) aracılığıyla gerçekleştirme girişiminin iş hukuku açısından sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.
İşçinin emeğinin karşılığı olarak kabul edildiği için TİS'e ücretle ilgili düzenleme konamayacağını ifade eden Bakırcı, bianet'e "İşveren ancak prim, ikramiye, giyecek veya yakacak gibi sosyal yardımları eşine verebilir. Çeşitli nedenlerle hukuken işçinin ücretine dokunulamaz" dedi.
İşverenin işçinin çalışma koşulları ve işyerindeki davranışlarına müdahale edebileceğini kaydeden Bakırcı, disiplin suç olarak önceden tanımlanmış bazı davranışların işlemesi halinde daha önce belirlenmiş bir ücret kesintisinin yapılabileceğini kaydetti ancak kesintinin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açtığı bir hesaba yatırılmasının zorunlu olduğunu, bunun dışında bir kesinti de yapılamayacağını ifade etti.
Gülbahar: Hukuki yönü bu iyi niyeti gölgelememeli
Kadın Adayları Destekleme ve Dayanışma Derneği (KA-DER) Başkanı ve hukukçu Hülya Gülbahar aile içi şiddetin TİS'lerle önlenmesi girişimini "çok önemli ve değerli" bulunduğu ifade ederek, "tüm belediyelere, sendikalara, tüm meslek örgütleri, siyasi partilere ve hükümete örnek olsun" dedi.
"Özel yaşam ile kamusal yaşamın kadının insan haklarının ihlali ve suç oluşturan konularda birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin güzel bir örneğidir bu karar...Sosyal haklar dışında işçinin ücretinden kesinti yapılması üzerinde iş hukuku açısından tartışılacak bir nokta olmakla birlikte bu tartışma, aile içi şiddeti ve kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek için gösterilen bu iyi niyeti gölgeleyici bir tartışma olmamalıdır."
"Bütün işyerlerinin disiplin yönetmelikleri ve iş yeri işleyiş felsefesi olarak, çalışanlarının gerek işyerinde gerekse işyeri dışındaki hayatlarında hiç kimseye karşı şiddet uygulamamak, ayrımcılık yapmamak gibi kurallarla donatılması gerektiğine inanıyoruz."
"Bu talebimiz elbette ki aynı zamanda tüm sendikalar için de geçerli. Sendikalar hem kendi bünyelerinde bu kurallara uygun davranılmalı ve bu kurulları oluşturmalı, aynı zamanda örgütlü bulundukları işyerlerinde aynen Sur Belediyesi'nde başlatıldığı gibi bu kurulların oluşturulması için de öncelikli bir çaba harcamalıdırlar."
Demirbaş Belediye-İş ile imzaladı
Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Vezir Perişan ile aile içi şiddeti önlemeye yönelik hükümleri de içeren bir TİS'i uygulamaya sokmuştu.
TİS'in Aile Hukuku maddesinde 1 Temmuz'da yapılan değişikliğe göre, "eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan personelin maaşının yüzde 50'si eşine ödeniyor"; "doğum yardımı eşlere ödeniyor"; "çalışanın istifası halinde ödenecek olan sosyal alacaklarla kıdem tazminatı eşi nezdinde ödeniyor"; "çok eşliliği yapanlar ve yapacakların sosyal alacaklarıyla kıdem tazminatları nikahlı eşine ödeniyor". (EÖ)