"Artık kadın daha zayıf, daha bakımlı görünmeli, erkeğin yanında olmalı, çocuklarla ilgilenmeli, evin işlerini yapmalı... Bunların hepsini hızla ve en iyi şekilde gerçekleştirmeli... Bu ataerkil toplum yapısından kaynaklanıyor."
Üniversite öğrencisi Irmak Kaleli, İngiltere'de kadınların bakımlı görünmek için ne kadar zaman harcadığını ortaya koyan araştırmayı bianet'e böyle değerlendirdi. Araştırmaya göre, kadınlar evden dışarı çıkarken makyaj yapmak ve hazırlanmak için ömürleri boyunca üç yıl harcıyorlar.
bianet'e konuşan Ebru Baykara ve Yasemin Özçelik'e göreyse insanların güzellik algısı üzerinde toplumun ve kitle iletişim araçlarının büyük etkisi var. Toplumun ve medyanın kadınlara birbirleriyle çelişkili roller biçtiğini anlatan Baykara, "Bu taleplerin hepsine cevap vermeye çalışırken kadınların sağlığı bozulabiliyor" dedi.
Sabah gazetesiyse İngiltere'deki araştırmaya "Makyaj erkeğin ömrünü yiyor" başlığıyla yer veriyor. Gazete haber içinde de şu ifadeleri aktarıyor:
"Erkek partner kadının hazırlanması için her seferinde ortalama 17 dakika 25 saniye bekliyor. Erkeklerin yüzde 10'u bu uzun süren bekleme anlarından bıkıp ilişkisini noktalıyor."
Çocuklara estetik ameliyat hediye edilen bir dünya...
Irmak Kaleli:
Artık makyaj bile yapmıyorum çünkü insanların ne düşündüğünü umarsamıyorum. Eskiden daha güzel görüneyim, daha zayıf olayım gibi bir kaygım vardı. Bu belki toplum tarafından öğretilmiş bir şeydir... Araştırmayaysa çok da katılmıyorum. Makyaj yapan kadın bile artık çok çabuk hazırlanmayı öğrendi...
"Metroseksüellik"le beraber erkeklerin üzerinde de böyle bir baskı oluşmaya başladı. Öyle bir noktaya geldi ki bu baskılar artık küçük çocuklara 16. yaş günü hediyesi olarak, estetik ameliyat hediye ediliyor...
"Sıfır beden" etkisiyle insanlar zayıflamaya mı çalışıyor?
Yasemin Özçelik:
Güzellik algısının oluşmasında sadece medyada gördüğün, maruz kaldığın görünteler etkili değil elbette. İnsanda her şeyden bağımsız bir estetik algısı olduğunu da düşünüyorum. Ama bana "sıfır beden" dayatılırken bundan etkilenip zayıflamaya çalışabilirim.
Kadınlarda makyaj yaparken kusur kapatma dürtüsü var. Kusur fikri de yaratılan bir şey. Kimsenin makyaj yapmadığı bir toplum olsaydık, makyajsızlık doğal gelecekti... Şimdi makyajsız dışarı çıktığında kendini iyi hissetmeyebiliyorsun, kendin hakkındaki düşüncelerin etkileniyor.
"Sektör yaş ve cinsiyet farkı tanımadan yayılıyor"
Ebru Baykara:
Güzellik algısı oluşurken toplum, kitle iletişim araçlarını; kitle iletişim araçları da toplumu etkiliyor. Karşılıklı bir ilişki var. Kozmetik ve moda sektörü artık sadece kadınlarla yetinmiyor, erkekleri de müşterileri arasına katmak istiyor. Erkek odaklı sektörler de benzer şekilde kadınlara da yöneliyor. Yaş, cinsiyet, kültür farkı tanımadan sektör yayılmaya çalışıyor.
Kadınlar makyajı daha çabuk yapsa erkekler daha az beklediği, kadınlar daha az uğraştığı için kazandıkları vakti değerli şeyler yapmaya mı harcayacak acaba? Pek sanmıyorum... (GG)