Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği'nin düzenlediği "Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya" adlı sergi Beykoz Kundura'da açılıyor.
*Mola
Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet'i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası'nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergi; fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesnelerin yanı sıra, 2015'ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de bir araya getirecek.
Yaklaşık 3000 işçi, memur ve aileden ilhamla hazırlanan sergi, kreş, kantin, sinema, sağlık ocağı, kütüphane gibi birimleriyle fabrikanın çalışanlar için nasıl bir yaşam alanına dönüştüğünün bir panoramasını da oluşturuyor.
"Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya" sergisi ay sonuna dek Sümerbank emektarlarını ve ailelerini ağırlayacak. 1 Temmuz'dan itibaren tüm ziyaretçilere açık olacak sergi beykozkundura.com adresinden randevu alınarak Beykoz Kundura'da ücretsiz gezilebilecek.
*Kreş
Şubat ayında kurulan Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği'nin ilk çalışması olan sergi, 600'e yakın görsel ve yazılı belgeden oluşuyor.
*Kreş
Fabrikada yaşananları seçili arşiv materyalleri ve sözlü tarih anlatılarıyla yeniden canlandıran sergi, 1999 yılına kadar faaliyet göstermiş bir üretim tesisi olmasının ötesinde, fabrikayı çoklu bağların kurulduğu bir karşılaşma alanı olarak inceliyor.
Anlatılarından beslenerek fabrika çalışanlarına ses verecek olan "Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya", ülkenin en önemli endüstrileşme yapılarından biri olduğu kadar, şehrin ve Beykoz semtinin sosyokültürel ve ekonomik yapısının gelişmesinde de önemli bir rol oynayan fabrikayı kreş, kantin, sinema, sağlık ocağı, kütüphane gibi birimlerinin çalışanlar için nasıl bir yaşam alanına dönüştüğünün bir panoramasını da yaratıyor.
*Çayır
Hafta sonları fabrikanın iskelesinden vapura binip 'şehre inen' işçiler, dört gözle akşam paydos düdüğü ile işçilerin alışverişe çıkmasını bekleyen esnaf, sinemayla ilk kez Kundura'nın gösterim salonuna dönüşen yemekhanesinde tanışan mahalle sakinleri, her Cumartesi 'amcaların', 'dayıların' fabrikadan getirdiği kumanya helva ve Ayşegül kitaplarını bekleyen çocuklar, sendikanın Çayır'da organize ettiği meşhur toplu sünnet töreninde sabahın ilk ışıklarına dek dönemin yıldız isimlerini dinleyen Beykozluların anlatıları, fabrika ile semt arasındaki çok katmanlı ilişkileri de görünür kılacak.
"Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya" ziyaretçilerini, 1800'lü yıllarda inşa edildiği bilinen ve Sümerbank ayakkabılarının şekillerini uzun süre koruması için içlerine yerleştirilen ahşap kalıpların üretildiği Marangozhane binasında karşılayacak.
Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği, 23-25 Haziran 2021 tarihlerinde de, beşincisi yapılacak Heritage İstanbul'a katılacak ve burada kültürel miras meraklılarıyla buluşacak.
*Eğitim
(AÖ)