Temmuzda başlayacak "Sulukule Mahallesini Geliştirme Projesi" için Ulaşılabilir Yaşam Derneği, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği bir araya geldiler ve çok aktörlü, ortaklaşa yürütülecek bu mahalle gelişim projesi için hazırlıklarını tamamlayarak geçen hafta Sulukule'de konuyla ilgili basın açıklaması yaptılar.
Örgütler proje kapsamında oluşturulacak Sulukule Teknik Destek Ekibi'nin kapasite artırma çalışmaları için gerekli olacak bağımsız planlama, yasal haklar konusunda bilgi ve toplum geliştirme desteği sağlayacak.
Çalışmalar bölge sakinleri için yasal bilgilerin sağlanması, toplum-tabanlı mahalle yenileştirmesi/yeniden canlandırılması ve kültürel mirasın korunması üzerine yöntem ve teknikler için etkileşimli eğitim seminerleri, sorunları ve çözümleri bölge sakinlerinin bakış açısından teşhis eden toplum planlaması çalıştayları gibi bir dizi aktiviteyi içerecek.
Projeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'nin yapılan çalışmalara katkıda bulunması, "İstanbul 2010" çerçevesinde başlatılan kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
"Planlı seçkinleştirme"ye karşı "Alternatif Toplum Planı"
Yerel yönetimlerin mahallelerde yıkım ve yeniden yapılaştırma eğiliminde, "tepeden aşağı" bir yaklaşım kullandığını vurgulayan Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük şöyle dedi:
"Bu yaklaşım çoğunlukla, yoksul bölge sakinlerinin, özellikle kiracıların yerlerinden edilmesini ve yerlerine daha yüksek gelir gruplarının gelmesini öngörüyor. Bu süreç 'planlı seçkinleştirme' olarak adlandırılıyor.
"Bu sürece karşı çıkan bölge sakinlerinin olduğu mahallelerde, zorunlu yer değiştirmeden, konut alanları ve çevresel koşulları iyileştiren, sosyal donatıları iyileştiren ve bölge sakinlerinin iş olanaklarını artıran, Alternatif Toplum Planı'nın geliştirilmesine ihtiyaç var. Ancak bu plan, yöre sakinlerinin böylesi bir katılımcı planlama sürecinde eşit ortak olması için gerekli bilgi, beceri ve güveni kazanabilmesini sağlayacak."
Sulukule Alternatif Toplum Planı ortaya çıkacak
Projenin amacı, bölge sakinlerinin istekleri göz önüne alınarak yıkım ve yeniden inşa kararının yürürlükten kaldırılması, yerine ilgili sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, Fatih Belediyesi'yle birlikte Alternatif Toplum Planı'nın ortaya çıkarılmasını sağlamak.
Pündük, ancak böyle bir planın bölgenin yeniden canlandırılmasını sağlayabileceğini söyledi.
Deneyimler paylaşılacak
Pündük İstanbul' da Kağıthane, Üsküdar Selamsızlar, Hacıhüsrev, Ankara'da Çinçin, Bursa' da Kamberler'in yanı sıra İzmir ve Yalova'da bulunan Roman toplulukların da benzer problemleri yaşadığını söyledi. Bütün bu gruplar, söz konusu bölgeleri ziyaret ederek bir İzleme Ağı kuracak ve Sulukule projesinin deneyimlerinin düzenli olarak paylaşılmasından faydalanacaklar. (HF/TK)