"Sulukuleli çocuklar uzun süre her gün 'evimiz yıkılacak mı' tramvası yaşadı"
Karagümrük'te kurulan "Sulukule Gönüllüleri Derneği" bir yıl önce kentteki eşitsiz yaşam koşullarının ve "kentsel dönüşüm" uygulamalarının Romanlar üzerinde yarattığı yıkımın özellikle çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkisini azaltmak için kuruldu.
Suluku'de 2005'de başlayan "Kentsel Dönüşüm" çerçevesinde evlerinden edilen Romanlar, şehir merkezinden 45km uzaklıkta Taşoluk'taki TOKİ evlerine gönderilmişlerdi. Ancak bir müddet sonra oradaki apartman masraflarını karşılayamamaları üzerine üç aile dışında herkes tekrar Sulukule, Karagümrük ve Balat civarındaki mahallelere döndü.
Kentsel Dönüşüm programı başladığından beri mahallede çalışan Sulukule Platformu'nun bir parçası olarak beş gönüllü, hiçbir fon almadan sadece bağışlar ve kendi maddi olanaklarıyla 2010 Nisan'ında "Sulukule Gönüllüleri Derneği"ni kurdu.
Çekirdek kadrodan Psikolog Özlem Soysal Legat, derneğin çalışmalarını bianet'e anlattı.
"Çocuklar derslerinde ilerleme kaydetti"
* TOKİ evlerinden geri dönenlerin büyük çoğunluğu Karagümrük'e yerleştiği için kadın ve çocukların kolay ulaşabilecekleri yakın bir yere kurulduk. Ama Balat'tan da geliyorlar.
* Haftanın beş günü bire bir çocuklarla çalışıyoruz. Sosyal etkinlikler yapıyoruz; resim, sağlıklı yemek, çamur atölyelerinden büyük bir keyif alıyorlar. Bireysellikten ziyade ortak bir şey yapma bilinci öğretmeye çalışıyoruz.
* Derslerine etüdlerle destek oluyoruz . Derslere sadece çocuklar değil dışarıdan ortaokulu bitirmeye çalışan Roman anneler de geliyor Birçoğunun evinde ödev yapabilecekleri masa sandalye yok. İki odalı evde sekiz kişi yaşayan aileler var.
* Harfleri bile öğrenememiş çocuklarımız vardı. Onların bireysel ihtiyaçlarına göre bir sistem uyguluyoruz. Akademik açıdan çok ilerlediler; bir aldıkları derslerde notlar üçe dörde çıktı.
* Kadın çalışmalarında da, kadınlar elişi şallar yapıyor ve bunlar çeşitli yerlerde satılıyor.
"Sulukuleli çocuklar büyük bir travma geçirdi"
Çocuklarla psikolog olarak bire bir çalışan Soysal, Sulukuleli çocukları "tramva geçiren çocuklar" grubuna sokuyor.
"Yıkım süreci çok uzun sürdü. Çocuklar her gün evimiz yıkılacak mı diye korku yaşadılar. Bu da onlarda ciddi bir tramvaya sebep oldu. Uyum sorunları yaşıyorlardı; ama büyük bir ilerleme kaydettik."
Dernekte kayıtlı 200 çocuk var. Genelde gönüllüler üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Soysal, öğrencilerin sınav dönemleri nedeniyle gelemediklerinde bazen sıkıntı olduğunu, bu yüzden düzenli gelebilecek daha fazla gönüllü ile çalışmaların daha rahat ilerleyeceğini söylüyor.
Soysal, dernek ilk kurulduğunda bazı muhafazakâr aileler tarafından "gelenler kimler acaba" diye kuşkulu yaklaşıldığını ancak yaptıkları işleri gören herkes tarafından sevilen bir dernek haline geldiğini belirtti. (NV/ŞA)