İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Sultanahmet Meydanında bu sabah meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağını genişletti, sosyal medya da dahil her yerde yayın ve haber yapılmasını yasakladı.
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimi İsmail Yavuz’un kararında ayrıca soruşturmayla ilgili gizlilik kararı da yer aldı.
Karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle verildi.
Yasağa ve kısıtlama kararına gerekçe olarak, “Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği ile toprak bütünlüğünün korunması” gösterildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, saldırının failinin Suriye uyruklu olduğunu açıklamıştı. Doğan Haber Ajansı ise saldırganın Suudi Arabistan doğumlu olduğunu yazdı.
Eleştiri yapmak da yasak
Patlamadan saatler sonra alınan kararın metni şöyle:
“Meydana gelen bombalı terör saldırısı nedeniyle yürütülen soruşturmada olaya ilişkin olarak yazılı ve görsel medya organlarında yapılan yayınlarda olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulunduktan şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulması riski meydana geldiği anlaşılmakla;
5187 sayılı yasanın 3/2. maddesi ‘Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir’ hükmü getirilmiş olup,
Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği ile toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayın yapılmasının 5187 Sayılı Kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklanmasına karar verildi.”
Soruşturma dosyasına gizlilik
Kararda, soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı verildiği de belirtildi:
“5271 sayılı CMK’nun 153/2 maddesi ‘(2) Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir’ hükmü getirilmiş olup,
5271 sayılı CMK'nun 153/2.maddesi gereğince soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmemek için soruşturma tamamlanıncaya kadar dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisinin kısıtlanmasına karar verildi.” (AS)
* Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman / AA