"Sultanahmet Katliamı Durdurulsun" Kampanyası'nda imza sayısı beş günde bini geçti. Danıştayda ve idari mahkemede davalar açılmış olmasına rağmen İstanbul, Sultanahmet'te tarihi alanda Four Seasons Otel'in inşaat faaliyetlerinin sürmesine karşı çıkılan kampanyada 1 Nisan 2008'e kadar toplanan imzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verilecek.
"Demokrasiyi beklemek değil yaşamak istiyoruz"
Kampanya Sözcüsü Arkeolog Mustafa Arslan "Demokrasiyi beklemek değil yaşamak istiyoruz. Tahribat sürüyor. Kültür Bakanı ise 'Abartılıyor!' diyor. Artık yasal süreçleri beklemek tahribatı onaylamak anlamına geliyor" diyor.
Dilekçenin tam metni şöyle:
"İstanbul, Eminönü ilçesi, Cankurtaran semtinde, Ayasofya'nın hemen dibinde bulunan, Bizans saray yapılarının, Senato'nun, ilk üniversitemiz Dar-Ül Fünun'un, Maliye ve Efkaf Nezarethaneleri kalıntılarının, ilk Osmanlı meclisi, Meclis-Mebusan'ın 1876 ve 1908'de toplandığı İstanbul'un 1 numaralı arkeolojik bölgesindeki inşaat ve kazı çalışmaları, çalışma yapılan yerlerin önemini örtbas etmek, adeta ulusal ve uluslar arası bilim çevrelerinden kaçırmak ve basından gizlemek suretiyle finanse eden şirketin çıkarları doğrultusunda, kamuoyu vicdanında yaralar açarak, son derece ahlaksızca yapılıyor…"
"Biz aşağıda imzası bulunanlar, Onay: KTVK 1 Nolu Bölge Kurulu Kara 23.01.2006 ayı:1527 Eminönü Belediyesi Ruhsat 27.02.2006 No:117" , yasal görüntüsü verilen "izin"leriyle, Sultanahmet'te tarihi alanda Four Seasons Oteli'ne fazladan 60 oda yaratabilmek amacıyla, Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm A. Ş.'nin, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma tarihi kalıntıların üzerinde kazmak, çelik kazıklar çakmak ve beton dökmek suretiyle son derece kırılgan arkeolojik bir alanda, geri dönüşü mümkün olmayan mahiyette tahribata neden olan inşaatın derhal durdurulmasını, bu tarihi alandaki kazıların ulusal ve uluslar arası bilim çevrelerine ve kamuoyuna açık hale getirilerek inşaat emellerinden bağımsız şekilde yapılmasını ve alanın bu araştırmaların sonuçlarına göre Açıkhava Müzesi olarak düzenlenmesini istiyoruz."
Kampanyanın ilk imzacıları arasında Radyo Yayıncısı Ömer Madra, Gazeteci Musa Ağacık, televizyoncu İlyas Ekinci, mimar Sami Yılmaztürk, yazar Kaan Benli, yayıncı Osman Akınhay, araştırmacı yazar Emine Çaykara, gazeteci Mustafa Tüzel, Halk Sağlığı Uzmanı Ümit Şahin, mühendis Gencay Yöğnük var.
Kampanyaya imza vermek isteyenler İnternet ortamında aktivistanbul.org adresinden ulaşabilirler. (EZÖ)