Gazeteci Uğur Dündar hakkında, sosyal medya hesabından Sedat Peker'i etiketleyerek paylaştığı bir tweet ve yaptığı bir konuşma nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şikayetiyle açılan dava ilk duruşmada beraatla sonuçlandı.
“Suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla Beykoz 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Uğur Dündar ile avukatları Celal Ülgen, Ziya İlker Göktaş, Fahri Emeksiz, İsmail Tepecik, Hüseyin Burak Yeni, Barış Tepecik ve Yusuf Can Delipınar katıldı.
Uğur Dündar yaptığı savunmasında, “Türkiye'de televizyonculuk tarihinde suçu ve suçluları kovalamak anlamına gelen soruşturmacı gazeteciliği başlatan benim. Televizyonculuk tarihinde 50 küsur yıldan fazla suç ve suçlularla mücadele etmiş bir haberciyim. Atılı suçtan yargılanmak şahsıma ve kariyerime bir hakarettir” dedi.
Uğur Dündar'ın avukatı Celal Ülgen de “Suçu ve suçluyu övme suçunun gerçekleşebilmesi için ortada kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü olması gerekir. Kesinleşmiş mahkumiyet hükmü olsa dahi suçun unsuru olarak failin başka suç işleme yönünde bir tahrikinin olması gerekir. Söylemin şiddet içermesi gerekir. Müvekkilin paylaşımında suçun unsurlarından hiçbirinin gerçekleşmediği açıktır” dedi.
Ülgen, mahkemeden beraat kararı vermesini talep etti.
Savcı mütalaada beraat istedi
Esas hakkındaki mütalaasını veren duruşma savcısı yüksek yargı kararlarına göre, “suçu ve suçluyu övme” suçunun oluşabilmesi için işlenmiş bir suçun olması gerektiğini ve bu suçun övülmüş olması gerektiğini belirtti. “Kesinleşmiş mahkeme kararı ile suç işlediği tespit edilen kişinin işlediği sabit olan suçtan dolayı övülmesi, suçu ve suçluyu övme fiilinin alenen yapılması, suçu ve suçlunun övülmesi sonucu kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasının gerektiğini” ifade etti.
Dündar'ın söylemlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını söyledi.
Savcı mütalaasında, Dündar'ın bu söylemleri ve paylaşımları suçu ve suçluyu övme kastıyla söylediğine ilişkin delil olmadığını, iddia olunan suçun unsurlarının sanık açısından oluşmadığını, söylenen sözlerin ve açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı kanaatine varıldığını belirterek, beraatine karar verilmesini talep etti.
Beraat etti
Davayı karara bağlayan mahkeme, Dündar'ın atılı suçu işlediğine ilişkin her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığını gerekçe göstererek, beraat kararı verdi.
Dündar ne demişti?
Uğur Dündar, 25 Eylül 2021'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayatım mafyalar, suç örgütleri, hırsızlar, hortumcular, uyuşturucu baronlarıyla mücadele etmekle geçti. Sedat Peker hakkında da haber yaptım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki artık halk, onu bir suç örgütü lideri olarak değil, temiz toplum savaşçısı olarak görüyor” demişti.
Yine aynı tarihlerde bir televizyon programında, “Peker yolsuzluk ve hırsızlar konusunda irin toplamış bir çıbana iğne batırdı. Hakikat adına teşekkür etmemiz lazım” ifadelerini kullanmıştı.
TIKLAYIN - Uğur Dündar'a 'Sedat Peker' davası
(HA)