Haberin İngilizcesi için tıklayın
Şule İdil Dere iddianamesi 17 ay sonra tamamlandı ve İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimliği tarafından kabul edildi.
23 yaşındaki Şule Işıl Dere 12 Mayıs 2016 günü Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda yürüyüş yolunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.
İddianamede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin asıl işveren olduğu (İBB) ve İSTAÇ A.Ş.’nin yüklenici firma olduğu kabul edilerek her iki kurumdan şoför dahil yedi kişinin TCK 85/1 maddesinden “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2-6 yıl arası hapsi istendi.
Şule İdil Dere iddianamesinde İBB ve İSTAÇ A.Ş. birlikte sorumlu kabul edildi. Yetkililerin yargılanacağı suçun niteliği tek tek tarif edildi.
İddianamede Şule İdil Dere’nin ölümüne neden olan çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ve İSTAÇ A.Ş.’nin Kurbağalıdere-Yoğurtçu Parkı’nda birlikte yürüttüğü, çalışmada hiçbir yaya can güvenliği tedbiri alınmadığı, yargılanacak kişilerin bu tedbiri almak ve denetlemekle görevli oldukları ve can alınmasına nasıl göz yumdukları madde madde şöyle belirtildi.
Yüklenici firmanın sorumluları
İddianamede aralarında Şule İdil Dere’nin canını alan çalışmayı İSTAÇ A.Ş. adına imzalayan yetkili ortak R.K. vd için"Şüphelilerden R.K.’nin yüklenici firma İSTAÇ A.Ş.’nin şirketi temsile yetkili ortağı olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan hizmet sözleşmesini şirket adına imzaladığı, şüpheli T. B.’in şirketin Asya yakası kıyı temizleme şefi olduğu, yine Z. K.’nın İSTAÇ A.Ş.’de iş güvenliği uzmanı olarak görev yaptığı, her üç şüphelinin yüklenici firma görevlileri olarak olayda sorumluluklarının olduğu, dosya kapsamı ve bilirkişi raporuna göre gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları ve raporda belirtilen iş güvenliği hususunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmedikleri,..." tespitinde bulunuldu.
Şule İdil Dere’nin canının alınmasına neden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurbağalıdere çalışmasında Kıyı Temizleme Şefi ve 2 Kontrol Elemanı olarak yer alan ve yargılanmasına izin verilen 3 kişinin “bilirkişi raporunda ayrıntılı olarak anlatılan güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlamadıkları, bu yönde çalışma yapmadıkları, yüklenici firmayı denetlemedikleri” belirtildi.
Soför için 2-6 yıl istendi
İdil’in cenazesi henüz kaldırılmamışken serbest bırakılan şoför için iddianamede
"İddianamenin giriş kısmında da anlatıldığı üzere kazada ölen Şule İdil Dere’ye çarpan aracın sürücüsünün M. K. olduğu, bu şahsın da tedbirsiz ve dikkatsiz şekilde araç kullanarak yaya ve bisiklet yolunda yürüyen Şule İdil’e çarptığı ve bu şahsın ölümüne sebebiyet verdiği,... " denildi ve onun için de yalnızca para cezasına çevrilebilecek 2-6 yıl ceza istendi.
Bugüne kadar ne oldu?
12 Mayıs 2016: İdil'in canına mal olan Kurbağalıdere çalışması İBB-İSTAÇ imzasıyla gerçekleşti.
23 Mayıs 2016: Çalışmayı yürüten ve işveren vekili olan bilirkişi raporunda “müteselsilen sorumlu-asli kusurlu” bulunan İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı, 11 gün sonra İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirildi.
Şubat 2017: Birbirini tamamlayan ve 11 İBB çalışanını “müştereken ve müteselsilen” kusurlu ve sorumlu bulan 3 bilirkişi raporu çıktı. Savcılık devlet memuru olan 11 İBB yetkilisinin soruşturulması için Valiliğe başvurdu.
12 Mayıs 2017: İstanbul Valiliği, süresini ve yetkisini aşarak, hukuku çiğneyerek, İdil’in ölümünden 11 gün sonra İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirilen ve asli kusurlu bulunan İdil’in canını alan çalışmanın daire başkanının atadığı müfettiş raporuna dayanarak asli kusurlu/kusurlu bulunanların sorumlu olmadıklarına karar vererek 11 İBB yetkilisinden 8’inin soruşturulmasına izin vermedi. Valilik bu kararını İdil’in ölüm yıldönümünde imzaladı.
Haziran 2017: İstanbul Valiliği’nin yargılama hükmü kurarak hukuka aykırı yöntemlerle aldığı “soruşturulamazlar” kararına karşı Şule İdil Dere’nin ailesi İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz davası açtı.
Temmuz 2017: Bölge İdare Mahkemesi, soruşturmada savcılıkça asli kusurlu bulunan ve hakkında soruşturma izni istenen İBB Teftiş Kurulu Başkanı’nın atadığı müfettişçe kendini soruşturan raporunu kabul ederek İstanbul Valiliği’nin verdiği “soruşturulamazlar” kararını aynen kabul etti.
Müteselsilen-Müştereken sorumlu ve kusurlu bulunan asıl işveren İBB'den 8 üst düzey yetkili böylece yargılanamadı.
Ağustos 2017: İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kararının yarattığı hak kaybı, Şule İdil Dere’nin yaşam hakkının alınması ve sorumluların korunması gerekçesiyle bireysel başvuru hakkı kullanılarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu.
Ekim 2017: İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen savcılık iddianamesinde İBB'den yalnızca 1 şef ve 2 şantiye sorumlusu, İSTAÇ A.Ş.'den yalnızca 1 müdür, 1 şef ve bir İSG uzmanı yargılama kapsamına alındı. (HK)