Şule İdil Dere’nin İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden yedi ay geçti, hala dava açılmadı.
Ailesi, soruşturmanın genişletilmesini ve davanın bir an önce açılmasını bekliyor. Şule İdil Dere için adalet talebiyle başlatılan imza kampanyası kapsamında hazırlanan videoda sorumluların yargılanması talebi yineleniyor.
2016'da Şule İdil Dere ile birlikte en az 17 kişi hafriyat araçları nedeniyle hayatını kaybetti.
Şoför serbest bırakıldı
Şule İdil Dere 23 yaşındaydı. Haydarpaşa Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü kazandı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü’ne geçiş yaptı. Universitat de Barcelona, Ekonomi bölümünde okudu. Birçok yerde stah yaptı, çevirmen olarak çalıştı.
12 Mayıs 2016 saat 23.30 sularında yürüyüş yaptığı Yoğurtçu Parkı’nda Kurbağlıdere Islah çalışmaları kapsamında Yoğurtçu Parkı'ndaki hafriyatı taşıma işinde kullanılan İBB’ye ait kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Gözaltına alınan İBB/İstaç personeli kamyon sürücüsü ertesi sabah serbest bırakıldı.
Soruşturmanın genişletilmesi talebi
Genç kadının ailesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB), İstanbul Valiliği’ne ve Kadıköy Belediyesi’ne verdikleri dilekçelerle, inşaatı kimin yaptığını sordu.
İBB, yaklaşık iki ay sonra verdiği cevabında inşaatı belediyeye bağlı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün yaptığı söyledi. Balçık taşıma işini ise yine belediyenin bir başka şirketi, İSTAÇ gerçekleştiriyordu.
Şule İdil Dere’nin ailesi, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak soruşturmanın genişletilmesini istedi. Bu talebin amacını şöyle sıraladılar:
* Çalışma sırasında, yaya yolunda can güvenliğinin sağlanmasında sorumlu ve görevli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin belirlenmesidir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası'na göre bu sorumluluk İBB’ye aittir
* Kurbağalıdere ıslah çalışması işini alan işveren veya işverenlerin, olay yerinin iş sahası olmasından kaynaklanan önlem alma yükümlülüklerine uygun davranıp davranmadıklarının önlem alıp almadıklarının saptanması.
Başsavcılık İSTAÇ ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü personelinin ifadelerini aldı. İki kurumdan belgeler getirildi. Deliller kusur incelemesi için bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi rapor bekleniyor. Raporun ardından iddianamenin hazırlanmasıyla davanın açılması süreci başlayabilecek. (BK)
* İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.