Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere'nin davasının üçüncü duruşması yarın görülecek.
Şule İdil Dere şahsında hafriyat kamyonlarının neden olduğu ölümlere karşı mücadele eden ailesi ve arkadaşları duruşma öncesi çağrı videosu yayınladı.
Videoda hafriyat kamyonları ve beton mikserler nedeniyle 2017’de Türkiye’de 141 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi.
Dava ne aşamada?
Dere’nin ölümünden 1 yıl 8 ay sonra Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada tamamı tutuksuz yargılanan yedi sanık bulunuyor.
İSTAÇ A.Ş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) Mümin Kılıç, Saffet Altındağ, Ergun Ata, Kamil Celal Yıldırım, İbrahim Ruhi Kelleci, Zafer Karasaçlı ve Teyfur Bingöl’ün Türk Ceza Kanunu (TCK) 85/1 maddesinden "taksirli ölüme neden olmaktan" 2-6 yıl arası hapsi isteniyor.
Davanın 7 Şubat’ta görülen ikinci duruşmasında Dere’nin avukatı Murat Özveri’nin eylemin kamyon şoförü Mümin Kılıç yönünden, "Olası kastla kasten adam öldürme", diğer sanıklar yönünden de, "İhmal suretiyle kasten öldürme" suçu kapsamında kalma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebi reddedildi.
2 yılda İstanbul'da en az 51 kişi hayatını kaybetti Basına yansıdığı kadarıyla 2016’dan bugüne kadar İstanbul’da en az 51 kişi hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarda hayatını kaybetti. Son iki günde ise; 8 Nisan’da İzmit’te beton mikserinin altında kalan bir işçi ve dün (9 Nisan) Yozgat’ta hafriyat kamyonunun çarptığı bir çocuk hayatını kaybetti. Doğa ve yaşam savunucuları özellikle İstanbul’da yoğunlaşan hafriyat kamyonlarına ilişkin çözüm önerilerini şöyle sıralamıştı: * Rüşvet veren şirket yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalıdır. * Sorunun ana kaynaklarından biri olan ve şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmelidir. * İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamakla yükümlü olduğu "hafriyat toprağı, inşaat/yıkıntı atıkları ile doğa/ afet atıklarının toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması ve bertaraf/ ile ilgili yönetim planı” kamuya açık olarak yayınlanmalıdır. * Kamyonların yasak olan güzergâhlarda ve saatlerde çalışması engellenmelidir. Etkin denetimin sağlanabilmesi için Elektronik Araç Takip Sistemi kurulmalıdır. * Kamu denetiminin sağlanabilmesi için UKOME kararları ile belirlenen güzergâhlar ile yasaklanan güzergâhlara ilişkin haritalar kamuoyuyla paylaşılmalı, yollara uyarıcı tabelalar koyulmalıdır. * Sokaklara ağır tonajlı araçların girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır. |
(TP)