Fotoğraf: Sendika.org
Üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne neden olan iki sanık Çağatay A. ve Berk A.’nın yargılandığı davanın dördüncü duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya katılım yoğundu.
TIKLAYIN - Şule Çet Cinayeti Kronolojisi
TIKLAYIN - Avukat Yıldırım: "Şule İntihar Etti İddiası" Bir Kez Daha Çöktü
Davada, iki sanık için "cinayet", "cinsel saldırı" ve "hürriyeti tehdit" suçlarından ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor.
Kadınlar: Şule için adalet
Duruşma öncesinde kadın hakları savunucuları ve Ankara Kadın Platformu, “Şule İçin Adalet”, “İntihar Değil Cinayet”, “Erkek Değil Gerçek Adalet İstiyoruz” pankartlarıyla adliye önünde bir araya geldi. Kadınlar şöyle seslendi:
“Biz katilin kim olduğunu biliyoruz. Koruyan ve yargılamayanları da biliyoruz. Bu dava tüm kadınların davası diyerek davayı büyüttük. Mahkeme salonlarında failleri değil kadınların yaşamlarını yargılamaya çalışanların karşısında biz varız."
Tanık sıfatıyla ifadesi alınan Şule Çet'in ev arkadaşı., olay akşamı Çet ile mesajlaşmalarının bazılarını silip silmediği sorusu üzerine, “Tüm mesajlar duruyor, herhangi bir mesajı silmedim” dedi.
Bilirkişi: Atlama ihtimali şüpheli
Ölüm olayına ilişkin hazırladığı bilirkişi raporu dava dosyasına sunulan Prof. Dr. Çağlar Özdemir de duruşmada tanık olarak dinlenildi.
“Yaşanan olay sanıkların anlattığı gibi değil” diyen Prof. Dr. Özdemir şunları anlattı: “Düşme olayının gerçekleştiği iddia edilen odadaki inceleme sırasında 1.62 boyunda bir hanımefendi bize yardımcı oldu. Şule Çet'in daha kısa boylu olduğunu biliyoruz. Çet'in, balıklama tabir edilen şekilde atlaması için sehpanın üzerine çıkması gerekir. Sehpa üzerinde bir ayak izi yok, dolayısıyla Çet'in oraya çıkıp atlama ihtimali şüpheli.
Sanığın 'kurtarmaya çalıştım' ifadesinin şüpheli olduğunu görürüz. Çünkü eylem o an saniyeler içinde gerçekleştirmiştir ve bu kadar kısa bir süre içinde kurtarmaya çalışmak mümkün değildir.
"Şule'nin kafası vücudundan önce yere temas ediyor. Şule Çet düştüğü anda ayakkabı ayağında değil. Düştükten sonra ayakkabının Şule'nin kolunun altında bulunması mümkün değil."
Sanıktan sosyal medya şikayeti
Şule Çet’in ailesinin avukatı Ferhat Gebeş, “Şule hakkında Gazi Üniversitesi rapor hazırladı. Rapor sosyal çevresini inceliyor ve intihar meyili olmadığını söylüyor. Dosyaya giren raporlar sanıkları yalanlıyor” dedi. Gazi Üniversitesi’nin hazırladığı rapora itiraz eden sanık Çağatay A. şöyle konuştu:
“Bunları söyleyen insanlar Şule’yi çok iyi tanıyan insanlar değil. Ben de neşeli derdim, öyleydi. Sosyal medyadan dolayı tutuklandık. Canlıyken zorla atmamız da mümkün değil. Senaryolar, senaryolar, senaryolar…
"İlk gün 300 promil alkolle ifade verdim. Tüm dediklerim çıktı. Bir insan neden intihar edebilir diye okudum. Taşınma bile intihar nedeni olabilir. Bana diyorlar ki Şule’yi taciz ettin. Ev ilanı atıyorum. Mümkün mü? İşe gelmedi, soruyorum, 'Babam bilmiyor çalıştığımı' dedi. Şule’nin bir sırları dünyası varmış. Bu raporlar hazırlanırken avukatlar uzmanlara baskı yapıyor."
Çağatay A. bir gecede 11 milyon mesajın atıldığını belirterek Twitter'da "Şule Çet için Adalet" hesabını ve #ŞuleÇetİçinAdalet hastagini hâkime şikâyet etti.
Tahliye talebi
Sanık Berk A.'nın avukatı Paşa Büyükkayaer de şunları belirtti:
"Psikolojik durum ile ilgili rapora itirazımız yok. Psikolojisinin bozuk olup olmadığı tartışılıyor. Bunun bir cinayet olup olmadığını araştırıyoruz. Çet'in erkek arkadaşı Furkan'ın da duruşmaya getirilmesini istedik. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum. Annesinin sağlık durumu kötü. Annesi de kendisi de maddi olarak kötü durumda."
Çet Ailesi'nin avukatı Umur Yıldırım, Şule'nin sosyal medya paylaşımlarında sorun görülmediğini, 13 yaşında annesini kaybetmesine rağmen hayata sıkı sıkıya bağlı biri olduğunu söyledi.
Beşinci duruşma 20 Kasım'da
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 20 Kasım'da görülecek.
Baba İsmail Çet: Adalete güveniyorum
Duruşmanın ardından Ankara Adliyesi’nin önünde açıklama yapan Şule Çet’in babası İsmail Çet, “Sanıkların bizim üzerimizde baskı yaptığını ve delilleri karartmaya çalıştığını gördük. Biz adalete güveniyoruz. Ağır cezayı alacaklar. Adalet Bakanı’na sesleniyorum. Bu davayı bir an önce bunlar ağır ceza alarak tamamlanması gerekiyor. 20 Kasım’da davanın sonuçlanacağını ümit ediyorum. Acımız büyük" dedi.
Ne olmuştu? Şule Çet, 29 Mayıs 2018'de Ankara'daki bir plazanın 20. katından şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybetmişti. Olayın intihar olduğu iddia edilmişti. Olayın ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan Çağatay A. ve Berk A. soruşturma kapsamında daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Çağatay A., ilk ifadesinde Şule Çet'in intihar ettiğini öne sürerek, "Kendisine engel olmaya çalıştım, atlarken tutmaya çalıştım ama başaramadım. Atlamasın diye tutuğum sırada parmaklarımda sıyrıklar oluştu" demişti. Diğer zanlı Berk A. ise "Olay sırasında başka bir odadaydım. Neler yaşandığını bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı. İddianamede, iki sanık için "cinayet", "ırza geçme" ve "hürriyeti tehdit" suçlarından ceza istenmişti. Davanın ilk duruşması 6 Şubat 2019'da görülmüştü. Duruşmadan sonra, Adli Tıp'a gönderilen bazı delillerin kaybolduğu öğrenilmişti |
(EMK / DB)
*Haberi Şule Çet İçin Adalet sosyal medya hesabından, Anadolu Ajansı ve Gazete Duvar'dan derledik.