Bu karar, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) politikasında önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Amerikalı yetkililer, haftalar süren müzakereler ve ABD barış gücü askerlerinin yargılanmayacağı güvencesinin ardından kararı veto etmemeye razı olmuştu. Karara ABD, Cezayir, Brezilya ve Çin çekimser kaldı.
İki ay önce yayımlanan bir BM raporunda, ülkenin güneyindeki Darfur bölgesinde binlerce sivilin öldürüldüğünü kaydedilmiş, sivillere yönelik saldırıların insanlığa karşı işlenen suçlara denk düştüğü belirtilmişti. Raporda, bu ve benzeri davaların Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi gerektiği ifade edilmişti.
Washington, Uluslararası Mahkeme'nin siyasi güdümlü yargılamalar için kullanılabileceği gerekçesiyle, BM'nin tavsiyesine uzun süre muhalefet etti. BM'nin raporunda, ABD'yi ikna etmek üzere, hiçbir barış gücü askerinin ya da başka ülkelerin vatandaşlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilemeyeceği belirtilerek, bu kişilerin bir suç işlemeleri halinde kendi ülkelerinde yargılanabilecekleri vurgulanmıştı.
ABD'nin BM büyükelçisi Anne Patterson, kararda Amerikalıların haklarını tamamen koruduklarına inandıklarını söyledi.
Sudan'ın Darfur bölgesinde hükümet yanlısı milisler, isyancıları bastırmak için düzenlenen bir operasyon kapsamında binlerce sivili öldürmek ve evlerini yıkmakla suçlanıyor.
BM Güvenlik Konseyi geçen hafta da, bölgede barış sürecini engellemeye çalışanlara ambargo uygulanacağı yönünde bir karar çıkarmıştı.(AK)