*Fotoğraf: AA.
Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok bir mesajında, "Önceki rejimin kalıntılarının sivil demokratik geçişi durdurma niyetinde olduğunu" söyledi.
Başbakan Hamdok, bunu "düzenlenmiş bir darbe girişimi" olarak nitelendirdi.
Otuz yıldır iktidarda olan Beşir, iki yıl önce devrilmişti.
Mevcut yönetim - askeri, sivil temsilciler ve protesto gruplarını içeriyor - gelişmelerin ardından bir güç paylaşımı anlaşmasının parçası olarak kuruldu.
21 subay ve çok sayıda asker
Reuters haber ajansı, Sudan ordusunun başarısız darbe girişimiyle bağlantılı olarak 21 subay ve çok sayıda askerin gözaltına alındığını ve diğer suçluları aramaya devam ettiğini söyledi.
Salı günü başkent Hartum ve yakındaki Omdurman'dan gelen önceki raporlar, yoğun askeri hareketlilik olduğunu ve Nil Nehri üzerindeki ana köprünün kapatıldığını bildirdi.
Gazeteci Muhammed Alamin BBC Afrika'ya verdiği demeçte, erken saatlerde Omdurman'da bir tank tümenini barındıran bir askeri üssün yakınında silah sesleri duyulduğunu söyledi.
Bundan kısa bir süre sonra devlet televizyonunda flaş bir haber darbe girişiminin engellendiği duyuruldu.
"Sistemi dağıtacağız"
Darbeciler, devlet medyasının bulunduğu bir binayı ele geçirmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlardı.
Başbakan Hamdok, hükümetinin "geçişi güçlendirmek için acil önlemler alacağını ve hala geçiş için tehdit oluşturan eski rejimin sistemini dağıtmaya devam edeceğini" söyledi.
Devlet Başkanı Beşir'in devrilmesinden bu yana Sudan'da birkaç darbe girişimi gerçekleşti.
Hamdok, ülkenin doğusundaki Port Sudan'da birkaç gün süren huzursuzlukların da ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik bir komplonun parçası olduğunu söyledi.
"İlk savunma hattı"
Sivil yönetime dönüşü denetlemesi gereken Egemen Konsey içinde ise uluslararası ajanslara göre ayrı bir gerginlik var.
Enformasyon Bakanı Hamza Baloul, devlet televizyonunda daha önce okunan bir açıklamada, "Geri dönmeyeceğiz... zamanı geri çevirmeye çalışanlar var" dedi.
Cumhurbaşkanı da Beşir'e karşı kitlesel halk protestolarıyla başlatılan "karanlık güçlerin devrimi hedef aldığını" ekledi, ancak hükümet organlarının Sudan'ın geçişini koruyan "ilk savunma hattı" olacağını söyledi.
Yerel muhabirler, ordu içindeki bazı unsurların önemli ölçüde güç kaybedecekleri bir geçişe şiddetle karşı çıkmalarının muhtemel olduğunu söylüyorlar.
Sudan hükümeti, ülkedeki durumun artık "kontrol altında" olduğunu vurguluyor.
Ekonomik zorluklar
Salı sabahı paylaşılan video görüntüleri, şehir sokaklarında zırhlı araçları gösteriyordu, ancak Hartum'dan gelen haberler, trafiğin artık Hartum'un merkezinde sorunsuz bir şekilde aktığını ve köprülerinin açık olduğunu söylüyor.
Sudan devlet haber ajansı, Sudan'ın Askeri Geçiş Konseyi (TMC) lideri Korgeneral Abdel Fattah Abdelrahman Burhan'ın yarıda kesilen darbenin ardından zırhlı tümen karargahını ziyaret ederken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı:
Hartum'da hükümet tarafından işletilen Sudan TV'de çalışan gazeteci Mohanad Hashim, darbeden sorumlu Beşir yandaşlarının Sudan'ın zorlu ekonomik durumundan hoşnutsuz olduklarını söylediklerini bildirdi.
BBC'nin Afrika muhabiri Catherine Byaruhanga ise, Sudan'ın geçiş hükümetinin muhafazakar ve liberal seçim bölgelerinden gelen rakip talepler arasında ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştirme baskısı altında olduğunu söyledi.
(PT)