Fotoğraf: Çatışmaların sürdüğü Sudan'ın başkenti Hartum/AA
Sudan ordusu, "yurttaşların bayramı kutlamasına izin vermek" ve insani hizmetlerin önünü açmak için Cuma gününden başlayarak üç gün sürecek bir ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.
Açıklamada, "Silahlı kuvvetler, isyancıların ateşkesin tüm gerekliliklerine uymasını ve ateşkesi bozacak herhangi bir askeri hareketten kaçınmasını umuyor" denildi.
Sudan'ın paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF), bayrama denk gelecek şekilde Cuma günü yerel saatle 06.00'dan (TSİ 07.00) başlayarak 72 saatlik bir insani ateşkesi kabul ettiklerini açıklamıştı.
RSF ateşkesin, sivillerin tahliyesi ve yakınlarına kavuşmalarını sağlamak üzere insani koridorlar oluşturmak amacıyla ilan edildiğini söyledi.
AB yurttaşlarının Sudan'dan
tahliyesini değerlendiriyor
Avrupa Birliği ve üye ülkeler, halen Sudan'da mahsur yaklaşık bin 500 AB yurttaşını tahliye imkanlarını değerlendiriyor.
Agence France Press (AFP) bir AB yüksek yetkilisinin, "yüksek riskli bir durum" olarak tanımladığı Hartum'dan "insanları tahliye için farklı olasılıklar" üzerinde çalıştıklarını söylediğini aktardı.
Ancak yetkiliye göre "sahadakiler" bu operasyon için elverişli koşullar olmadığı kanısında. Buna karşılık aralarında arasında Fransa, Almanya ve İtalya'nın da bulunduğu yedi ülkenin kapalı olan havalimanı yerine karayoluyla tahliye olasılığı üzerinde durduklarını söyledi. AB üyesinin havaalanının kapatılması nedeniyle yol tahliyesini düşündüğünü söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ateşkesin "en azından bir süre devam etmesi" durumunda ülkenin tahliyeye hazırlandığını söylerken İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İspanya hava kuvvetlerinin de tahliyeye hazır olduğunu ancak operasyonun ne zaman gerçekleşeceğini "tahmin etmenin mümkün olmadığını" söyledi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Cuma günü ABD ordusunun, çatışmaların ortasında Sudan'da sıkışan ABD büyükelçiliği personelinin tahliye olanaklarını gözönünde tutarak mümkün olduğunca çok seçenek hazırladığını söyledi.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, herhangi bir ayrıntı vermeden Cuma erken saatlerde, çatışmalar sırasında bir ABD yurttaşının öldürüldüğünü duyurdu.
BM'nin ateşkes çağrısı ve sonrası
Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Burhan ve kısaca "Hemeti" olarak da tanınan RSF lideri General Muhammed Hamdan Davlo arasındaki iktidar kavgası şimdiden 413 kişinin hayatına mal oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 bin 500'ü aşkın insanınn da yaralandığını söyledi.
Cuma günü erken saatlerde, perde arkasındaki ateşkes müzakerelerine rağmen, Sudan'ın başkenti Hartum sokakları karşılıklı bombardıman altındaydı.
BM Genel Sekreteri António Guterres'in, Perşembe günü sivillerin güvenli tahliyesini sağlamak üzere yaptığı ateşkes çağrısı üzerine sivil gruplardan oluşan bir girişim, çatışan taraflara üç günlük bir ateşkes önerisini getirmiş ve olumlu yanıt almışlardı. Grup, "Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) liderliğinin olumlu tutumunu memnuniyetle karşıl[adıklarını]" bildirdi.
RSF lideri Daglo, Bayram tatili süresince çatışmaya ara verme anlaşmasının, Ordu Başkomutanı Burhan ile müzakereye arzulu olduğu anlamına gelmediğini söyledi: "İnsani bir ateşkesten bahsediyoruz, güvenli geçişlerden bahsediyoruz ... [Burhan'ı kast ederek] bir caniyle [masaya] oturmaktan bahsetmiyoruz."
Burhan ise, geçtiğimiz hafta çatışmaların patlak vermesinden bu yana Cuma günü yayınladığı video kaydıyla kamuya verdiği ilk mesajda ordunun sivil yönetime geçiş konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü söylemiş, ancak ateşkesten söz etmemişti.
(AEK)