*Fotoğraf: AA
Sudan'ı fiilen yöneten Devlet Başkanı General Abdülfettah el-Burhan'ın birlikleri ile yardımcısı Mohamed Hamdan Dagalo'ya bağlı paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar, salı günü varılan ateşkese rağmen tüm şiddetiyle 5'inci gününde sürüyor.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmalar nedeniyle başkent ve çatışma bölgelerine yakın eyaletlerdeki 59 hastaneden 39'unun hizmet dışı kaldığını bildirdi. eurotopics, Sudan'daki çatışmalar üzerine Avrupa basınında öne çıkan kimi haber ve yorumları derledi.
Halkın olmadığı bir iç savaş
İsviçre merkezli Tages-Anzeiger, tırmanışı şaşkınlıkla izliyor: "Silahlı kuvvetlerdeki bir grubun diğerine baş kaldırması, pek çok ülkede görülen bir durum. Ancak iki ordunun birbirine girmesinin emsali yok; halkın olmadığı bir iç savaş, darbe içinde darbe. Sırf kendilerini düşünüyorlar, insanlar hiç umurlarında değil. Artık savaşa dönen bu vahşet, şu an için bir 'ya hep ya hiç' kavgası gibi duruyor."
Yeni Libya tehlikesi kapıda
Yunanistan'da yayın yapan Naftemporiki gazetesi uyarıyor: "Tıpkı Libya'da olduğu gibi, irili ufaklı güçler bölgesel çıkarları uğruna istikrarsızlıktan istifade etmeye çalışıyor. Burhan, Mısır'dan, Dagolo ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan destek alıyor. Avrupa için 'yeni Libya' tehlikesi kapıda."
Batı buna göz yumamaz
İsveç'in Dagens Nyheter gazetesi, tarafların uzlaşmaya varacağından pek umutlu değil: "Her ikisi de Sudan ekonomisini ayağa kaldıracak ne iradeye ne de beceriye sahip. Batı'nın gözü kulağı Ukrayna ve Çin'de, ama Afrika Boynuzu'nda olup bitenler görmezden gelinemez. Bunun hem stratejik hem de ahlaki nedenleri var."
Eski suç ortaklarının çatışması
İtalya merkezli La Stampa, "üniformalı suçlular" arasında bir hesaplaşma yaşandığını düşünüyor: "Gasp ettikleri madalyalarla bezeli kirli kleptokratların hesaplaşması bu. Bir yanda 2021'deki kırılgan demokrasi girişimini makineli tüfeklerle bastıran askeri cuntanın başı Burhan, diğer yanda ise Darfur'da soykırım yapan ölüm mangalarına önderlik eden Dagalo. Ganimet olarak gördükleri Sudan uğruna savaşan iki eski suç ortağı"
Filler tepişir, çimenler ezilir
Almanya merkezli Frankfurter Rundschau ise şöyle yorumluyor: "En iyi seçenek, her ikisinin de yeterince zayıflayarak sivil halkın nihayet bir fırsat yakalaması olur. Sivil direniş alanında Nobel Ödülü verilseydi, Sudanlılar bunu hak etmiş sayılırdı. Maalesef tarih pek adil davranmıyor. 'Filler tepişir, çimenler ezilir' der bir Afrika atasözü. İki şeytan tepişince daha da kötüsü oluyor."
(NT)