Fotoğraf: Yassine Gaidi - Sfakes, Tunus / AA
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana süren çatışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Jens Laerke, çatışmalara uluslararası toplumun yeterince ilgi göstermediğini, tarafların da savaş kurallarına uymadığını söyledi.
İnsani yardım çağrısı karşılanmadı
Laerke, tüm ülkenin savaş nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "BM'nin ihtiyaç sahiplerine ulaşamamasının temel nedeni, öncelikle savaşın kendisi, yol kapatmalar ve bürokratik engeller" dedi.
Sudan için bu yıl 2,6 milyar dolar tutarında insani yardım çağrısında bulunulduğunu hatırlatan Laerke, bunun yalnızca yüzde 26'sının (666 milyon dolar) finanse edildiğini kaydetti.
Elektrik kesintileri hastaneleri etkiledi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Sözcüsü Tarik Jasarevic de Sudan'da savaştan etkilenen bölgelerdeki hastanelerin yüzde 67'sinin mayıs sonu itibarıyla hizmet dışı olduğunu söyledi.
Jasarevic, "İnsanların temel sağlık hizmetlerini alması bile çok zor. Bazı bölgelerde hastaneleri etkileyen yaygın elektrik kesintileri de yaşanıyor" dedi.
2 milyon çocuk yerinden edildi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Sudan'daki savaşın başlamasının ardından 2 milyon çocuğun yerinden edildiğini söyledi.
Elder, "Sudan'da çocuklar, uluslararası hukuka aykırı olarak saldırıya uğruyor ve saldırı amacıyla kullanılıyor" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu, bir dönem desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istedi.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüştü.
Ordu ile HDK arasında başkent çevresi ve ülkenin batısında yoğun olmak üzere çatışmalar devam ediyor.
Beşinci ayına giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde devam eden şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.
BM, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
TIKLAYIN - Af Örgütü’nden Sudan raporu: Siviller, her gün akıl almaz bir dehşet yaşıyor
(AS)