* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da sivil yönetim yanlısı yurttaşların protestoları dün (17 Temmuz) başkent Hartum'da devam etti.
France 24'ün haberine göre, polis, ülkenin güneyinde kabileler arasında son dönemde yeniden tırmanan ölümlü çatışmalara da dikkat çeken askeri yönetim karşıtı yüzlerce protestocuya biber gazıyla saldırdı.
Ordunun "güvenlik ve beka tehdidi" gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koyup olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği ülkenin güneyindeki Mavi Nil eyaletinde Hausa ve Berti etnik grupları arasındaki çatışmalar bir haftada en az 65 kişinin ölümüne sebep oldu.
The Guardian gazetesinin haberine göre, geçen hafta bir çiftçinin öldürülmesinin ardından başlayan çatışmalara ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Gamal Nasser al-Sayed, yaşanan çatışmalarda "çoğu genç erkekler olmak üzere" yaklaşık 150 kişinin de yaralandığını kaydetti.
"Asker kışlaya"
Devam eden çatışmalara da dikkat çekmek için başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin kuzeyindeki Bahri ve batısındaki Umdurman'da toplanan gruplar, yaklaşık 8 aydır dile getirdikleri sivil yönetim talebini yineledi.
Ekim 2021'den bu yana yönetimde olan askeri darbe yönetimine karşı protesto gösterisi düzenleyen yurttaşlar, "Devrim halkındır, "Asker kışlaya" ve "Müzakere, ortaklık ve pazarlığa hayır, demokratik sivil yönetime evet" yazılı pankartlar taşıdı. Polis, Hartum'un Başdar bölgesinde toplanan protestocu grupları göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.
Güvenlik güçleri, gösterilerden önce başkenti Bahri ve Umdurman kentlerine bağlayan Mek Nimir ve Mavi Nil köprüleri ile ordu genel komutanlığı, cumhurbaşkanlığı sarayı ve havalimanına çıkan yolları kapatmıştı.
Sudan'daki askeri darbe hakkında
Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da 11 Nisan 2019 tarihindeki askeri müdahalenin ardından Ağustos 2019'da, Temmuz 2023'e kadar sürmesi planlanan asker-sivil ortaklığında geçiş dönemi başlamıştı.
Ordu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de Sudan'daki sivil yönetime el koymuş ve olağanüstü hal (OHAL) ilan ederek ülkenin başbakanı da dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.
Sudan'daki siyasi krizin çözümüne dair BM ve Afrika Birliğinin (AfB) Mayıs'ta başlattığı uzlaşı ve diyalog girişimlerden henüz netice alınamadı.
Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan, 5 Temmuz'daki ulusa sesleniş konuşmasında, askerin, BM, AfB ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan "üçlü mekanizma" himayesinde yürütülen diyaloğa katılmayacağını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasının ardından Egemenlik Konseyinin feshedileceğini açıklamıştı.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesine göre, askerin yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'den bu yana süren gösterilerde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. (SD)