Fotoğraf, haber: AA
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Sudan'daki insani yardım için kullanılan depoların yağmalandığını, işgal edildiğini ve zırh olarak kullanıldığını açıkladı.
Bu durumun insani yardımın ihtiyacı olan kişilere ulaşmasını engellediğini aktaran Griffiths, “Taraflar tüm zamanlarda insani yardım varlıklarına saygı göstermeli” dedi. BM'nin yardımını dağıtabilmesi için güvenli, hızlı ve engelsiz erişime ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
Cenevre’de konferans
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamaya göre, BM, Sudan için 19 Haziran'da Cenevre'de düzenlenecek üst düzey taahhüt konferansının ev sahiplerinden biri olacak.
Konferansı BM'nin yanı sıra Mısır, Almanya, Katar, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği düzenliyor.
Guterres: Afrika'dan gelecek çözümü destekliyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da mevcudiyetlerini sürdüreceklerini ancak çözüme ilişkin öncü rol oynamayacaklarını belirtti.
Guterres, BM'de dijital platformlar hakkında düzenlediği basın toplantısında, Sudan'daki güncel gelişmelere ilişkin konuştu. BM'nin Sudan'a insani yardım sağlamak için çok büyük bir mevcudiyeti bulunduğunu aktaran Guterres, tüm BM örgütlerinin yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Guterres, "En başından beri söylediğimiz üzere, biz Sudan için Afrika'dan gelecek çözümleri destekliyoruz. Bu çerçevede Afrika Birliği ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesin'nin (IGAD) çabalarını destekliyoruz. Öncü bir rol oynamayı planlamadık ve böyle bir niyetimiz de yok" dedi.
BM'nin Sudan'da 25 Ekim 2021'de askerin yönetime el koymasıyla başlayan siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla 5 Aralık 2022'de asker ile sivil gruplar arasında, BM, Afrika Birliği ve IGAD'dan oluşan üçlü mekanizmanın parçası olmaya devam edeceğini dile getiren Guterres, Sudan'daki şiddeti de kınadıklarını ifade etti.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında “HDK'nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüştü.
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da iki taraf arasında silahlı çatışmalar başladı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı. (AS)