Sudan’da 19 Aralık 2018’den beri “Ekmek Protestoları” adıyla eylemler düzenleniyor. Ekonomik koşulları protesto eden eylemcilerin talebi hükümetin istifasına dönüştü.
Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in istifasını isteyen ve geçici bir hükümet kurmasını talep eden göstericiler, 6 Ocak Pazar günü Hartum’daki cumhurbaşkanlığı sarayına yürümek istedi. Sudan Profesyoneller Birliği’nin çağrısıyla yapılan ve ‘devirme konvoyu’ adı verilen eylemde, polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Böylece protestocuların cumhurbaşkanlığı sarayına yürüme eylemi üçüncü kez engellenmiş oldu.
El-Beşir’den yanıt: 2020 Seçimini bekleyin
Ömer El-Beşir, kendisine yöneltilen istifa talepleri üzerine yaptığı açıklamada "Yönetime gelmek için 2020'deki seçimlere hazırlanın" ifadesini kullandı.
Ekmeğe zam yapılmasıyla başlayan eylemler ‘Ekmek Protestoları’ adını aldı ve göstericilerin 19 Aralık’ta Atbara’daki Ulusal Kongre Partisi'nin (NCP) ofislerini yakmasıyla başladı. Kısa sürede tüm ülkeye yayılan eylemler halen birçok eyalette devam ediyor.
Hükümet, eylemlerde 19 kişinin öldüğünü, 406 kişinin yaralandığını söylerken, Uluslararası Af Örgütü 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada en az 37 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözaltı işlemlerine dair açıklama yapan Sudan İçişleri Bakanı Ahmed Bilal Osman, 19 Aralık’tan bu yana ülke çapındaki 381 eylemde 816 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.
Gösterilerde Hartum Üniversitesi’nde çalışan 14 profesör de gözaltına alınmıştı.
Yarın El-Beşir yanlıları sokağa iniyor
İktidar ortağı olan Kurtuluş ve Adalet Partisi Genel Başkanı Bahr İdris Ebu Karde yaptığı açıklamada, koalisyon partilerinin çarşamba günü başkent Hartum’daki Yeşil Meydan'da bir araya geleceğini söyledi.
Sudan'da hükümete yakınlığıyla bilinen Şuruk televizyon kanalının haberine göre, gösteride Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ile bazı siyasiler de konuşma yapacak.
El-Beşir’in bugün ise gösterilerin başladığı Atbera kentini ziyaret etmesi bekleniyor.
Muhalefetten istifa önerisi
1 Ocak’ta düzenlenen toplantıda Değişim İçin Ulusal Cephe Partisi, eski Başbakan Yardımcısı Mübarek Fadıl'ın lideri olduğu Ümmet Partisi, Gazi Salahuddin'in liderliğini yaptığı Şimdi Islah Hareketi Partisi ve Müslüman Kardeşler Hareketinin de aralarında bulunduğu 23 parti Geçiş Konseyi ve Milli Hükümet’i teklif etti.
Başkent Hartum’da düzenlenen toplantıda yolsuzluk oranlarının arttığı, ülkede para basılamadığı ve enflasyonun arttığı belirtilirken, problemlerin sorumlusu olarak 29 yıldır ülkeyi yöneten Ömer El-Beşir gösterildi.
Sudan'ın künyesiBaşkent: Hartum Nüfus: 40 Milyon Yüzölçümü: 1 milyon 886 bin km² Devlet Başkanı: Ömer El-Beşir (1989'da iç savaş sırasında yaptığı darbeyle yönetimi ele geçirdi. Darbe yaptığı sırada Sadık El-Mehdi ülkede başbakandı.) Konuşulan Dil: Arapça – İngilizce Para Birimi: Sudan Poundu GSYİH: 117,5 milyar Amerikan Doları Etnik Yapı: 40 milyonu aştığı tahmin edilen nüfusun yüzde 70'ini çoğunlukla ülkenin kuzeyinde yaşayan Sünni Müslümanlar oluşturuyor. Geri kalan yüzde 25'i güneyde yaşayan yerel dinlere mensup kabileler, yüzde 5'i ise yine çoğunlukla güneyde yaşayan Hristiyanlar oluşturmakta. Hristiyan nüfusun büyük çoğunluğu ise başkent Hartum'un çevresinde yaşamaktadır. 2002 yılı tahminlerine göre, nüfusun yüzde 52'si siyahlardan, yüzde 39'u Araplardan oluşmakta ve ülkede her biri bir etnik grubu oluşturan 450'den fazla kabile bulunmakta, 130'dan fazla dil konuşulmaktadır. |
(OI)