Fotoğraf: AA
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Afrika Birliği Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) başlattığı, krizin çözümüne ilişkin teklifi teslim aldığını duyurdu.
AA’nın haberine göre, Sudan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Burhan örgütün üye ülkeleri devlet başkanları arasında düzenlenen çevrimiçi toplantıda, Güney Sudan, Kenya, Cibuti devlet başkanlarından şu anki krizin çözümü için teklifler üzerine çalışmalarını istedi.
Açıklamada, çözüm teklifinde, mevcut ateşkesi 72 saat daha uzatmak ve silahlı kuvvetlerden ve isyancı milislerden bir temsilciyi teklifin ayrıntılarını müzakere etmek üzere Güney Sudan'ın başkenti Cuba'ya göndermek yer alıyor.
Ateşkes ihlali iddiası
Sudan ordusu, 15 Nisan’dan bu yana silahlı çatışma yaşadığı Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) 25 Nisan'dan itibaren ilan edilen 72 saatlik ateşkesi ihlal etmekle suçladı.
Ordudan yapılan açıklamada, “İsyancılar, başkentteki ordu genel komutanlığı ile Stratejik Tesisler İdaresi çevresindeki alanlara rastgele topçu saldırısı gerçekleştiriyor” dendi. Açıklamada ayrıca HDK keskin nişancılarının Hartum Havalimanı çevresi, Havalimanı Mahallesi ile Bahri ve Umdurman kentlerinde ateş açtığı belirtildi.
HDK’nin Hartum’da geri çekilen güçlerini takviye için Darfur ve Kurdufan'dan getirdiği mühimmatı, gasbettiği gıda dağıtım araçları ile taşıdığı iddia edilen açıklamada, bu durumun vatandaşların mal ve can güvenliğini tehlikeye soktuğu ve onları askeri hedef haline getirdiği kaydedildi.
Açıklamada, HDK’nin, halkı canlı kalkan olarak kullanmak için yerleşim yerlerinde konuşlandığı da iddia edildi.
DSÖ: 50 bin çocuk risk altında
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da çatışmanın taraflarınca alınan ateşkes kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
DSÖ'nün küresel sağlık sorunları gündemiyle gerçekleşen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, “Tarafları bu karara tamamen saygı duymaya davet ediyoruz. Şiddet, şimdiden sağlık üzerinde korkunç bir etki oluşturdu” dedi.
Çatışma nedeniyle ülkede gıda ve temel sağlık hizmetlerine erişimde aksaklıkların yaşandığına işaret eden Ghebreyesus, DSÖ'nün çatışma nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artacağını tahmin ettiğini aktardı:
“Başkent Hartum'da sağlık tesislerinin yüzde 61'i kapalı ve sadece yüzde 16'sı normal bir şekilde çalışıyor. Böbrek hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları olan çok sayıdaki hasta, ihtiyaç duyduğu sağlık tesislerine veya ilaçlara erişemiyor. Beslenme programlarının ertelenmesi nedeniyle 50 bin çocuk gerçek risk altında. DSÖ, merkezi halk sağlığı laboratuvarının çatışmanın taraflarından biri tarafından işgal edilmesinden de endişe duyuyor. Teknisyenlerin artık laboratuvara erişimi yok, bu da laboratuvarın artık normal teşhis ve referans işlevini yerine getiremeyeceği anlamına geliyor.”
Ne olmuştu?
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında silahlı çatışmalar başladı.
Ordu ile HDK arasında “HDK'nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'daki çatışmalarda 459 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 72 kişinin yaralandığını açıkladı. (AS)