Fotoğraf: AA
Suudi Arabistan ve ABD, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında ateşkesin sona ermesinin hemen akabinde çatışmaların yeniden başlamasını kınadı.
Riyad ve Washington DC’den yapılan ortak yazılı açıklamada, “Sudan Silahlı Kuvvetleri ve HDK, 10 Haziran’daki ateşkes sürecinde kendilerine bağlı güçler üzerinde etkin kontrol sergilemişti” dendi.
Açıklamada, ateşkesin sona ermesinin hemen ardından tarafların yeniden şiddet eylemlerine dönmesinden derin üzüntü duyulduğu ve askeri çözümün kabul edilemez olduğu, bu eylemlerin kınandığı belirtilen açıklamada, şiddetin derhal durdurulması çağrısı yapıldı.
Müzakereye yeniden başlama çağrısı
Ateşkesin “çatışmaların yoğunluğunu azalttığı ve Sudan'ın her yerine yayılmasını engellediği, insani yardımın ulaştırılmasını ve bazı güven artırıcı önlemlerin alınmasını sağladığı” kaydedilen açıklamada, Suudi Arabistan ve ABD’nin, iki tarafın da Cidde Deklarasyonu'nda üzerinde anlaştıkları hususlara bağlılıklarını göstermeleri durumunda müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğu anlatıldı.
“Cuneyne şehri, hayalet şehre dönüştü”
Suudi Arabistan ve ABD, Cidde'de yapılan müzakerelerin ardından 8 Haziran'da Sudan ordusu ve HDK temsilcilerinin Sudan'ın her yerinde 24 saatlik ateşkes anlaşmasına vardığını duyurmuştu. Ateşkesin 10 Haziran'da yerel saatle sabah 06.00'dan itibaren yürürlüğe gireceği aktarılmıştı. Ateşkes sona erince, çatışmalar yeniden başladı.
AA’nın görgü tanıklarından aktardığına göre, Hartum'un batısındaki Gabe Caddesi, doğudaki Hac Yusuf Mahallesi, kuzeydeki Bahri kenti gibi farklı noktalar, büyük çatışmalara sahne oldu.
Bunun yanı sıra ülkenin batı komşusu Çad sınırındaki Cuneyne şehrinde de yüzlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına yol açan saldırılar gerçekleşti.
Sudan Doktorlar Sendikası “Sağlık sistemi ve kamu hizmetlerinin çökmesi, insani yardım kuruluşlarının hizmetlerini sürdürememesi nedeniyle Cuneyne şehri, ölüm kokusundan başka bir şey olmayan bir hayalet şehre dönüştü” açıklamasını yaptı.
Cuneyne’deki Sudanlılar, şehrin sürekli elektrik ve su kesintilerinden, gıda sıkıntısından kötü durumda olduğunu, hastaların yerde yattığı hastanede ciddi bir tıbbi personel ve ilaç eksikliği bulunduğunu anlattı.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında “HDK'nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüştü.
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da iki taraf arasında silahlı çatışmalar başladı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı. (AS)