*Fotoğraf: Sosyal Haklar Derneği
Adana’nın Aladağ İlçesi’nde Süleymancılar cemaatine ait öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili davanın istinaf duruşması 31 Mayıs'ta görüldü.
18 kişinin yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'a "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 15 yıl, yurt müdürü Cuma Ali Genç'e 13 yıl 9 ay, dernek görevlileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Mahmut Deniz'e 11 yıl 3'er ay, Zeki Yılmaz'a ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi.
Sanıklar hakkında tutuklama kararı vermeyen mahkeme heyeti, adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti.
TIKLAYIN-Aladağ Yurt Yangını Davası: "Bilirkişi Raporu 'Yurt Ruhsatı Yok' Diyor"
Yangında kızı Sümeyye Yetim'i kaybeden, bir kızı ise yaralı kurtulan Ahmet Yetim ve kızı Sevim Köylü'yü kaybeden Ali Köylü mahkeme kararını bianet’e değerlendirdi.
"11 çocuğun canının karşılığı 15 yıl mı?" diye soran aileler, mahkeme kararına sitem ettiler.
Yangında 6 çocuğun yaşamını yitirdiği Köprücük Köyünde yaşayan Ahmet Yetim, "Altı yıldan sonra karar verildi, 'rahat mısınız' derseniz, asla rahat değilim" dedi.
TIKLAYIN-Aladağ Yurt Yangını Davasında Tutuklu Sanık Kalmadı
"Asıl sorumlular yargılanmadı"
Çocuklarını yangının çıktığını yurda göndermek istemediğini söyleyen Yetim, yurda mecbur bırakıldıklarını söyledi ve asıl sorumluların yargılanmadığını belirtti:
"Çocuklarım devlet yurdunda kalıyordu ama o yurdu yıkmışlar. Köyden çocuğu olan aileler ile Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'a gittik, durumu anlattık ve bize yardımcı olacağını, beklememizi söyledi.
TIKLAYIN-Aladağ Davasında Dört Sanığın Tutuklanması İstemine Ret
"Çocuklarımı tanıyamadım"
"İkinci kez tekrar gittik ‘sizi bu yurda göndereceğiz’ dedi. Kendisine ‘Müdürüm bu yurtlarda kalan çocuklar, devlet memuru olamıyor. Her türlü şeyler oluyor’ dedim. ‘Merak etmeyin, yok öyle şey’ dedi, biz de çocuklarımızı götürdük.
"Bizim köyümüzle Aladağ ilçesi kırk kilometre, köye doğru dürüst yol bile yok. Biz o yurda mecbur kaldık da gittik. Benim orada iki tane kızım vardı. Birini yangında kaybettim, diğer kızım yaralı kurtuldu. Ben çocuklarımı tanıyamadım. Çocuklarımın eli yüzü simsiyahtı.
TIKLAYIN-Aladağ Yurt Yangını Davasında Sanıklar İtfaiyeyi Suçladı
"Çocuklarımızın hesabını soran olmadı"
"Yaralı kızımı Adana’ya gönderdiler. Kızımın başında beklerken, Adli Tıp’tan çağırdılar, dünyam başıma yıkıldı. Altı yıldır adalet arıyoruz. Eşimle, çocuğumla gidip geliyoruz ama adalet yok.
"Ne devlet, ne de Milli Eğitim Bakanı ‘bu yavrulara ne oldu’ diye sordu. Milli Eğitim Müdürü ‘getirin biz okutacağız’ dedi ama çocuklarımız gitti, hesabını soran olmadı.
TIKLAYIN-Bilirkişi Ön Raporu: Yurdun Yangın Merdiveni Kapısının Kolu Yoktu
"Devlet rahat mı şimdi?"
"Ben çocuklarım için adalet istiyorum. Bir baba olarak bu benim hakkım. Hiçbirini tutuklamadılar, böyle adalet olur mu? Biz İlçe Milli Eğitim Müdüründen, belediye başkanından, kaymakamdan, köy muhtarından şikayetçi olduk. Ama elimiz boş kaldı.
"Yangından sağ kurtulan kızım 5. sınıfa gidiyordu, o olaydan sonra kendine gelemedi, kardeşini kaybetti. Okula gitmek istemedi. Çocuğumun geleceğini de elinden aldılar, devlet rahat mı şimdi?"
TIKLAYIN-TMMOB: Aladağ'da Yaşananlara Denetimsizlik Yol Açtı
"11 çocuğun canının karşılığı 15 yıl mı?"
"Bırakın 15 yıl, 30 yıl verseler bile bizim yüreğimizdeki acıyı teselli etmezdi. Bize göre; bu ceza değil, adalet de değil" diyerek sözlerine başlayan Ali Köylü ise; "Yıllardır ‘adalet adalet’ diye bağırıyoruz. Koşmadığımız gitmediğimiz yer kalmadı. Ama sonuç adaletsizlik" dedi:
"En fazla verilen ceza 15 yıl, 11 çocuğumuzu kaybettik. 11 çocuğun canının karşılığı 15 yıl mı? Üstelik hiçbiri tutuklanmadı. Bütün suçlular serbest geziyor, bizim çocuklarımız toprağında altında yatıyor.
TIKLAYIN-Aladağ Yurt Yangının İki Yıllık Kronolojisi
"Adalet bizlerden yana olmadı"
"Adalet bizlerden yana olmadı, bizi o yurda yönlendirenlerin hiçbirine dava açılmadı, halbuki asıl sorumlular bizi o yurda gönderenler, bizi oralara mahkum edenler.
"Bizi o yurda Aladağ Milli Eğitim Müdürü gönderdi. Bizim çocuklarıma sebep olanların başında Milli Eğitim Müdürü, yurt müdürleri ve köy muhtarı geliyor.
"Milli Eğitim Müdürü bize ‘her şeyi devlet karşılıyor, devlet çocuklar için oraya para ödüyor’ dedi. Ama bu söylediklerinin hepsini inkar ettiler.
TIKLAYIN-Aladağ'daki Yurt Yangını Davasında 15 Yıla Kadar Hapis İstemi
"Avukatımız bizi savunmasın diye tutukladılar"
"Mahkeme biz ne dediysek, bizi dinlemedi. Ankara’ya Meclis’e kadar gittik, her yerde sorunlarımızı anlattık ama hiç kimse bizi duymadı, davamızla ilgilenen olmadı.
"Yetmedi, bizim yanımızda, arkamızda duran avukatımız Can Atalay’ı tutukladılar. Avukatımızı bizi savunmasın diye ceza verdiler. Böyle yargıdan nasıl adalet bekleyelim? Avukatımız bugüne kadar bizi hiç yalnız bırakmadı, biz de onun arkasındayız.
"Herkes Türkiye Cumhuriyetinin adaletini gördü. Adaletin nasıl sağlandığını gördü. Ama biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz, hepsinin tutuklanması için avukatlarımızla mücadelemize devam edeceğiz."
TIKLAYIN-11'i Çocuk 12 Kişinin Öldüğü Yurt Yangınına Yayın Yasağı
Ne olmuştu?
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 Temmuz 2019'da görülen duruşmada mahkeme, yurdu işleten derneğin başkanı İsmail Uğur'a 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç'e 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek görevlilerinden Mahmut Deniz'e 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş'e 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırmıştı.
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını "eksik inceleme yapıldığı" gerekçesiyle bozarak 8 sanık yönünden yeniden yargılama yapılmasına karar verilmişti.
Kozan Ağır Ceza Mahkemesiİlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda ilçe milli eğitim müdürü ve müfettişler hakkında 'ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma' suçundan verilen 7 ay 15'er günlük cezalar, açıklanması geri bırakıldığı için istinafa tabi olmamıştı. İlk derece mahkemesinin itfaiyeci sanıklar hakkında da verdiği beraat kararları da istinafa taşınmamıştı.
Hayatını kaybeden isimleri: Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün kızı Sare Betül Genç (6 yaşında), Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü (8'inci sınıf), Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden (7'nci sınıf), Nurgül Pertlek (6'ncı sınıf), Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu, Cennet Karataş (5'inci sınıf).
(RT)