1 Mayıs 2012'de katıldıkları mitingde banka camlarını kırmakla suçlanarak gözaltına alınıp tutuklanana 15 anarşist, yarın sabah 09:00'da ilk duruşmalarına çıkacak.
Anarşistler önce örgüt üyeliğinden gözaltına alınmış, "toplumda infial yaratmaktan" tutuklanmış, bir örgüte üye olmadıkları ve ortada bir yasadışı örgüt olmadığına kanaat getirilince iki ay sonra serbest kalmışlardı.
Haklarındaki iddianameyi hazırlayan Savcı Halit Kırşehirli, 15 anarşistin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1. maddesi ile Türk Ceza Kanunu'nun "mala zarar vermeyi" düzenleyen 152. maddesinden cezalandırılmasını istedi.
"Örgüt bulunamadığından tahliyesine..."
1 Mayıs gösterilerinde bankalara ve dükkanlara saldırdıkları iddiasıyla 45 kişi 14 Mayıs'ta gözaltına alınmış, dokuzu 18 Mayıs'ta tutuklanmıştı.
Beyhan Çağrı Tuzcuoğlu, Burak Ercan, Deniz Fidan, Emirhan Yavuz, Murat Gümüşkaya, Oğuz Topal, Sinan Gümüş, Yenal Yağcı ve Ünal Can Tüzüner'in tutuklanma gerekçesi mahkeme kararına şöyle yansıdı:
"Üzerlerine atılı suçu işlediklerine ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun toplumda yarattığı infial, zararın büyüklüğü, mağdur kişi ve kurumun sayısı, kamu hizmeti gören kurumlara zarar verilmesi, kaçma ve delillerin karartılma şüphesinin bulunması."
28 Mayıs'ta yapılan ev baskınlarının ardından da Hasan Savcı, Savaş Düzdaş, Tayfun Kılıç, Tugay Serin, İshak Tayak ve Umut Çelik İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.
15 kişi hakkında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fuzuli Aydoğdu, "örgüt olmadığına" hükmedip görevsizlik kararı verince 6 Ağustos 2012'de tutuklu olan 15 kişi tahliye edildi.
Davanın ilk duruşması yarın Çağlayan'daki İstanbul adliyesinde görülecek.
İddianamede, "...şüphelilerin devleti, hükümeti, özel mülkiyeti, dini, aileyi, teşkilatı, bütün kurumları lüzumsuz ve sömürge aleti olarak görüp, ret ederek toptan kaldırılmasını isteyen, bunun için savaşılması gerektiğini savunan anarşizmi kabul edip, savundukları..." ifadeleri yer alıyor.
Savcı Kırşehirli, "anarşistlerin Devrimci Anarşist Faaliyet oluşumu içerisinde birleştiklerini, ancak bu oluşumun suç işlemek için örgüt kurma, yöneticisi ve üyesi olma suçunun unsurları arasında sayılan düşünce ve eylemde süreklilik, suç işlemek için düzenli ve planlı ortaklık, yönetim, dayanışma ve disiplin gibi ögelerle bir araya gelme ve böyle bir çalışma içerisinde olma gibi unsurları taşımadığı anlaşıldığından" diyerek örgüt üyeliği gibi suçlamalar yöneltmedi.
Bankalar uzlaşma değil ceza istiyor
Eylem sırasında yüzlerine kar maskesi takmalarının vurgulandığı iddianamede, bankaların hasar görmüş olmasına dikkat çekiliyor, ATM'leri ve camları zarar gördüğü iddia edilen tüm bankalar tek tek sıralanıyor.
İddianameye göre, camları ve ATM'leri zarar gören bankaların avukatları şikayetçi oldu ve uzlaşmak istemiyorlar. (AS)