Midyat Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nde görevli Uzman Sosyolog Tekin Karaçam, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görevli rehber öğretmenlere, suça itilen çocuklar hakkında verilen eğitim tedbirinin infazının uygulanmasıyla ilgili sinevizyon eşliğinde bilgilendirme semineri verdi.
5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 36. maddesi gereğince mahkemelerce haklarında tedbir kararına hükmedilen ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlara gönderilen çocukların cezaevlerine girmeleri önlenerek, toplum içinde kalmaları, kişisel ve eğitsel gelişimlerini bir uzman eşliğinde devam ettirmesi sağlanacak.
İlköğretim ve ortaöğretimlerde görevli rehber öğretmenler, mahkemelerin haklarında eğitim tedbiri verdiği çocukların cezalarının infazı süresince görüşmelerde bulunacak, psiko-sosyal destek vererek çocuğun riskli davranışlarının iyileştirilmesi için plan ve programlar uygulayacak.
İnfaz süresince çocuğun kişisel gelişimi, çocuğun maruz kaldığı riskler ve çocuk ile ilgili diğer tüm konularda aylık raporlar ile mahkeme bilgilendirecek. Rehber öğretmenler gerek duyulması halinde diğer kamu ve özel kurumlardan da destek isteyerek, çocuğun rehabilitasyonu için gerekli tüm faaliyetleri yapacak.
Karaçam, toplumun huzur, esenlik ve geleceği için hayati önem taşıyan çocukların hapishanelerde hayatlarının bir bölümünü geçirmelerinin, onları ıslah etmeden öte riskli hale getirdiğini söyledi.
Cezaevinde kalan çocukların cezaevi psikolojisi ile tanıştıklarını belirten Karaçam, riskli davranışların büyük bir bölümünü buralarda öğrenen çocuğun aynı zamanda toplumun, kendisini dışladığı gibi bazı inanç ve fikirlere sahip olduğu bu durumun da çocukları tekrar suç işlemeye ittiğini ifade etti.
Karaçam, "Çocukların cezaevlerine girmelerini önlemek, toplum içinde kalmalarını sağlayarak, kişisel ve eğitsel gelişimlerini bir uzman eşliğinde devam ettirmesi oldukça önemlidir. Uzmanlarımız eğitim tedbiri uygulanan çocuklarımız ile birebir ilgilenilmekte, çeşitli kişi ve kurumlardan yardım ve işbirliği alarak onların rehabilitasyonunu sağlamaktadır. Eğitim tedbiri verilen çocukların büyük bir bölümü topluma kazandırıldı. Denetimli Serbestlik uygulaması ile eski hükümlüler, suça itilen çocuklar ve suç mağdurları ile ilgili adalet bakanlığının çok önemli ve faydalı girişimleri olmuştur. Bu gelişim toplumsal huzur, esenlik ve gelecek için oldukça önemlidir" dedi.(MHİ/EÜ)