Dal Gibi filminden bir sahne.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin organize ettiği Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin ikincisi bu yıl Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık temasıyla düzenleniyor.
26 Eylül - 4 Ekim 2012 arasında İstanbul'da gerçekleşecek festivalde kısa ve uzun metraj filmlerin yer aldığı iki uluslararası yarışma yer alıyor.
Ayrıca 50 ülkeden katılımcıların bildirilerini okuyacağı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık temalı akademik etkinlikler de festivalde izlenebilecek.
Festivalin açılış filmi Dal Gibi (Twiggy / La Brindille) Emmanuelle Millet'nin çektiği 2011 yapımı bir Fransız filmi.
Dal Gibi bir hostelde yaşamakta ve geçici işlerde çalışmakta olan 20 yaşındaki Sarah'ın etrafında döner. Sarah aktif olarak bir yetişkin gibi yaşamaya başladığında, yedi aylık hamile olduğunu keşfeder. Hiç beklemediği bu gelişme karşısında şoka uğrar. Hamileliği inkâr etmektedir. Bir anne adayı olarak bu ani durumun gerçekliğini kabul etmesi ile çalışan bir kadın olma isteğinin arasında gelip gider.
Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan diğer filmlerden bazıları şunlar:
Fas yapımı, Al Nihaya'nın Son (The End) adlı filmi, Roland Edzard'ın Fransız yapımı Sessizliğin Sonu (La Fin De Silence); Fransa-Almanya ortak yapımı, Volker Schlöndorff'un çektiği Sabah Denizi (La Mer A L'aube / Das Meer Am Morgen); Almanya'dan Brigitte Maria Bertele'nin yönetmenliğini üstlendiği Yangın (Der Brand).
Erkek şiddeti, ayrımcılık, deneyimler
Festival boyunca İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu'nda birçok panel de düzenlenecek.
Hukuki eşitsizliklere karşı mücadele ve kazanımlar başlıklı ilk panelde Sema Kendirci (Türk Kadınlar Birliği), Hülya Gülbahar (KADER/Şiddete Son Platformu), Gökçeçiçek Ayata (İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve Gökkuşağı Kadın Platformu birer tebliğ sunacak.
Festivalde ele alınacak diğer panellerin başlıkları şöyle:
Kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın önlenmesinde en iyi uluslararası örnekler, şiddet ayrımcılık olaylarına ilişkin deneyimler, kadına karşı ve aile içi şiddetin önlenmesine yönelik kurumsal politikalar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önlemeye ilişkin milletlerarası sözleşmeler. (YY)
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'yle ilgili daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Manşet fotoğrafı: Başka Bir Sessizlik filminden bir sahne.