Şubat 2018'de bianet'e 6 dergi ulaştı: Express, Notos, 221B, Altüst, Yasak Meyve ve Ankara Araştırmaları...
Express: Afrin, İran, Fransa ve İtalya
Express dergisi Şubat sayısında yine söyleşi ve yazılarla ülke ve dünya gündemini tartışıyor. Gösterimdeki Djam filminin yönetmeni Tony Gatlif, Sümerbank sergisinin küratör ekibi, Diyarbakır’daki Loading Sanat Kolektifi, Uçurumun Kıyısında Türkiye belgeselinin yönetmeni İmre Azem ve filmdeki oyuncular, Birleşik Emek Koordinasyonu’nun ve İşçi Meclisleri’nin kurucularından Başaran Aksu, Hercümerç romanının yazarı Ogan Güner ile yapılan söyleşilerin yanı sıra Afrin, İran, Fransa ve İtalya’daki gelişmeler dergide yer alan konular arasında.
Notos: En Önemli 100 Felsefe Metni
Notos dergisi bu sayısında “12. Büyük Soruşturmasını” kapağına taşıdı: “En Önemli 100 Felsefe Metni”.
Dergi her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalar yapıyor. Bu yıl sonuçları on ikincisinin sonuçlarını Şubat-Mart, 68. Sayıda okurlara sundu. Notos’un on ikinci soruşturması, 248 yazar ve felsefecinin yer aldığı önemli bir kamuoyunun seçimlerini yansıtıyor.
Dergideki bazı yazılar şöyle; Enis Batur’dan “Dünyanın etkilerinden korkmamayı öğrendim”, Martin Heidegger’den “Düşünmenin kaderi…”, “Flann O’Brien, Dublin Sapağında Bir İrlandalı” dosyası, André Breton ve Philippe Soupault’tan “Manyetik Alanlar: Karanlık Ayna”,,,
Dosya kapsamında felsefenin tarihi ve günümüzde felsefe üstüne İoanna Kuçuradi, Kaan H. Ökten, Yıldız Silier ve Türker Armaner ile yapılan kısa söyleşilerin yanında Betül Çotuksöken’in Türkçedeki felsefi söylem üstüne yazısı ve “Türkiye’de Felsefe” başlığıyla hazırladığı bir seçme kaynakça yer alıyor.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde müzik yazarı Naim Dilmener okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Berrin Karakaş da en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlattı..
221B: Kuzey polisiyeleri
Türkiye’nin tek polisiye kültür dergisi olan 221B’nin Ocak – Şubat 2018 13. sayısı “Son dönemin yıldızı: Kuzey Polisiyeleri” dosyasıyla çıktı.
13. sayının kapak tasarımı, Cansu Özcömert imzasını taşıyor.
Bu sayıda Erol Üyepazarcı, İsveçli iki usta Per Wahlöö ve Henning Mankel romanlarını, Kuzey Polisiyeleri açısından önemini ve dünya polisiye edebiyatındaki yerini yazdı.
221B’nin ilk sayısından itibaren “Kuzey Rüzgarı” bölümüyle her sayıda Kuzeyli polisiyeleri inceleyen Ceyhan Usanmaz, gelişmiş, refah içindeki bu ülkelerde polisiyenin neden ve nasıl geliştiğinin toplumsal arka planını güncel örnekler üzerinden aktardı. Derginin incelediği yazarlardan biri de Jo Nesbø…
Altüst: Demirtaş yazdı Kemal Gökhan Gürses çizdi
Yayın politikası "Ulusalcı, Kemalist, milliyetçi, militarist, islamafobik ve cinsiyetçi olmayan solun memleketteki ve dünyadaki gelişmeler karşısında yaklaşımını tartışmak, pekiştirmek” olarak belirlenen derginin 25. Sayısının kapağında Selahattin Demirtaş’ın Seher kitabından Denizkızı öyküsünü karikatürist Kemal Gökhan Gürses’in çizimi var. Necmiye Alpay ile hapiste geçirdiği günler ve dilbilim hakkında kapsamlı bir söyleşi ve Yunanistan milletvekili sanatçı Kostas Lapavitsas ile uzun bir söyleşi bu sayıda yer alıyor. Dergide Serdar Korucu, Roni Margulies, Ferhat Kentel, Hakan Ataman, Atilla Dirim ve Ahmet Eken dahil daha pek çok yazar, pek çok yazı var.
Yasakmeyve: Romen şiiri
Şiir dergisinin 90. sayısının dosya konusu: “Günümüz Romen Şiiri”. Bu sayıda Claudiu Komartin, Dan Coman, Svetlana Cârstean ve Teodora Coman’ın şiirleri bulunuyor. Bu sayının diğer şairleri ise Refik Durbaş, Gültekin Emre, Tahir Abacı, Emel İrtem, İdris Özyol, Mesut Şenol ve Ertan Alp.
Ankara Araştırmaları: Bir Ankara mimarı olarak Aggiman
Derginin 5. Cildi. Derginin ilk makalesi, adına yalnızca dönemin gündelik basınında ve kent rehberi gibi ikincil kaynaklarda rastlanan, İngiltere, İran ve Belçika gibi bazı elçiliklerin müellifi olan Jacques Nissim Aggiman’ı müteahhit, arkeolog, koleksiyoner ve kültür adamı yönleriyle tanıtıyor. Derginin diğer konuları Atatürk Orman Çiftlği, başkentin toplu taşım politikaları, Çubuk Barajı, Gençlik Parkı, Cebeci Çayırı... Sayının editörleri Mehtap Türkyılmaz ve Alev Ayaokur. (HK)