İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre şubat ayında en z 50 işçi öldü. İşçi ölümlerinin 14’ü inşaat, 8’i metal ve 5’i madencilik sektörlerinde yaşandı.
Meclis'e göre, 2013 yılının ilk iki ayında toplam en az 118 işçi öldü.
Meclis, açıklamasında son altı ayda Uyar Madencilik’te aynı nedenle dört işçinin öldüğü belirtildi. İşçiler ekim ayında yaşanan iş cinayetleri sonrası üretimi durdurmuş ve iş müfettişleri gelerek madeni beş gün kapatmışlardı.
Yine Uyar madencilik
Uyar Madencilik'i uyaran meclis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı göreve ve sorumluluğa çağırdı.
* 25 Şubat'ta Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Darkale Köyü yakınlarında faaliyet gösteren Uyar Madencilik’e ait kömür madeninde meydana gelen göçükte 35 yaşındaki Harun Tufan hayatını kaybetti. Tufan, yerin 250- 300 metre altında “ayak sökümü” işinde çalışıyordu. Meydana gelen göçükte kendiliğinden yanmaya elverişli linyit kömürlerinin altında kalarak öldü.
* 4 Eylül 2012’de meydana gelen göçükte 26 yaşındaki Hasan Canbaloğlu yaşamını yitirdi. Bir ay sonra yine aynı nedenle oluşan alev topunun altında kalan 2’si ağır olmak üzere 13 işçi yaralandı. Yaralı işçileri arkadaşları dışarı çıkardı ve ambulans olmadığı için otomobillerle hastaneye kaldırdılar. 12 Kasım’da yine aynı nedenle oluşan toz yangınında 2’si ağır 9 işçi yaralanmıştı. Yaralanan işçilerden Murat Yılmaz, Hasan Gököz hayatlarını kaybetmişlerdi.
Cenazeleri hala göçük altında, sularda
Açıklamada, 10 Şubat 2011’de Afşin-Elbistan’da meydana gelen kazada yaşamını yitiren ve Ciner Grubu ve devletin hala göçükten çıkaramadığı dokuz işçi hatırlatıldı.
Göçük altındaki işçiler: Cuma Yıldırım, Turhan Gökhan, Halil Tatlı, Nail Yılmaz, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Aydoğan Polat, Mehmet İpek.
Yine 24 Şubat 2012’de Kozan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin tünel kapağının patlaması sonucu 10 işçi sulara kapılmıştı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen Devlet, EnerjiSA ve Cengiz-Özaltın Konsorsiyumu Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'in cenazeleri bulmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2001-2011 arasında 12 bin 418 işçi öldü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2012'de tüm iş kollarında en az 878 işçi öldü. (NV)