1991'den beri düzenli olarak Stockholm'de yapılan "Dünya Su Haftası" aktivitelerine 100'den fazla ülkenin temsilcileri, su problemleri ile ilgili çalışmalar yapan öğrenciler ve öğrenci grupları, uluslararası kuruluşların temsilcileri, bilim insanları ve yerel politikacılar, izleyici ve katılımcı olarak davetliler.
Global bir perspektifte "Su ve Suyla İlgili Herşey" konsepti çerçevesinde düzenlenen bu yılki "Dünya Su Haftası"na Türkiye'den de GAP projesi ile ilgili çalışmalar yapan bir grup bilim insanı katılıyor.
Su başlığı altında toplumsal, politik, ekonomik açıdan değişik konuların tartışılacağı hafta boyunca dünyada su sorununun yaşandığı bölgelerde uygulanacak politikalar konusu da geleceğe yönelik gündemi oluşturuyor.
Su ödülleri
Bir hafta boyunca panel, seminer, tartışma, workshop ve sergilerin yeralacağı "Dünya Su Haftası"nda Su Ödülleri de verilecek.
"Gençler Su Ödülü" (Junior Water Prize), Endüstri Su Ödülü (Industry Water Prize), Stockholm Su Ödülü (Stockholm Water Prize) ve İsveç Baltık Denizi Su Ödülü (Swedish Baltic Sea Water Prize) olarak dört ayrı kategoride verilecek olan ödüller hafta boyunca değişik günlerde kraliyet düzeyindeki temsilcilerin bulunduğu törenlerde sahiplerine teslim edilecek.
Bu yıl ödüller dalında genç kategoride 26 ayrı ülkeden yaklaşık 50 genç geliştirdikleri projeleri ile "Dünya Su Haftası"na katılıyor.
Türkiye'den ise bu kategoriye katılan herhangi bir proje yeralmıyor.
Geleceğe yönelik politikalar
Uluslararası birçok sivil toplum kuruluşunun da yeraldığı "Dünya Su Haftası" boyunca su teması altında finanstan, ülkelerin su politikasına, suyun bireysel ve toplumsal bazda kullanımından, su ile ilgili eğitim- öğretime, suyun bir madde olarak sağlıktaki yeri ile suyun politik bir araç olarak bir tehdit aracı olarak kullanımına, su konusunda dönen rüşvet çarkına ve rüşveti destekleyen ve önleyecek olan politikalar ve politikacılara kadar birçok konu tartışılacak.
Aynı zamanda yaklaşık 50 büyük uluslararası şirketin başkanları ve su konusunda değişik alanlarda uzmanlaşmış 1200 kişi ile de seminerlerin dışında düzenlenen tartışma platformları ve su sergileri boyunca izleyiciler buluşma olanağı sunuluyor.
"Dünya Su Haftası"nda geleceğe yönelik en önemli tartışma programı ise 2004 ile 2006 yılları arasında Ortadoğu, Çin ve Güney Afrika için geliştirilecek ekonomik ve politik programların uluslararası düzeyde tartışılması.
Dünyanın en karmaşık su problemlerinin yaşandığı bu bölgelerde uygulanacak politikaların bu hafta yapılacak tartışmalardan sonra son halini alacağı ve bu iki yıl içinde bir program çerçevesinde uygulamaya sokulacağı belirtiliyor. (ŞN/YS)