Uydudan ve D-Smart'tan izlenebilen Su TV Kürtçe haber bülteni yayınına başladı.
Çok kültürlü ve çok dilli yayıncılığı savunduklarını belirten kanalın haber koordinatörü Mehmet Demir, "Medyanın bu süreçte vermesi gereken bir karar var: barıştan mı yana olacaklar yoksa savaş çığırtkanlığı mı yapacaklar? Biz barış yayıncılığı yapacağız" dedi.
"atv, Kanal D gibi televizyonların da bu topraklarda varolan dillerle yayın yapmaya başlamasının gerektiğini" söyledi.
Çok dilli yayına Kürtçe haber bülteniyle başlayan kanal Ermenice program için de çalışmalarına başladı.
"TRT Şeş gibi yasakçı olmayacağız, herkese eşit mesafede duracağız"
Su TV Genel Koordinatörü Nazan Özdemir, Kürtçe Haber Sorumlusu İbrahim Genç ve Demir Kürtçe haber programını bugün saat 11.30'da santralistanbul Enerji Müzesi'nde düzenledikleri toplantıyla basına tanıttı.
Beş yıldır yayında olan kanalda her akşam 19.30'da yayımlanan Kürtçe haber bültenini hazırlayan ve sunan Genç, "Halkların birbirleriyle tanışmalarını sağlamak ve sorunların ortak olduğunu vurgulamak için başladıklarını" söyledi. "Herkese eşit mesafede duran, yasaksız, herkesin sesine yer verecekleri bir anlayışla yapıcı ve birleştirici bir politika izleyeceklerini" belirtti.
bianet'e konuşan Demir Kürtçe yayınla ilgili altyapı çalışmalarının kendilerini zorladığını şu sözlerle anlattı:
"Kalifiye insan bulmak zordu. TRT Şeş de bu konuda hâlâ sıkıntı yaşıyor. Biz Kürt kurumlarına danışarak bu sorunu atlattık."
Demir, "Su TV'nin TRT Şeş'ten farkı ne olacak?" sorumuza yanıtı ise şöyle:
"Biz dilin birleştiriciliği üzerinden yola çıktık. Yasakçı bir zihniyetle yayın yapmayacağız. Kürt dilini ve kültürünü önemsiyoruz. Bu konudaki tüm gelişmeler bizim gündemimiz olacak."
Genç de "Özel kanal oldukları için sadece devletin değil sivil toplum örgütlerinin de, PKK ile ilgili haberlere de bültenlerimizde yer veriyoruz" diye ekledi.
Kanal Kürtçe haber bültenini ilk olarak 20 Eylül'de yaptı. Üç gün süren deneme yayınının ardından canlı yayına geçti.
RTÜK yönetmeliği
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 5 Ocak 2004 tarihinde yayınladığı "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik", anadilde yayın yapmak isteyen yerel medyaya, çizgi film gibi çocuklara yönelik yayınlara ve o anadilin öğretilmesine yönelik programlara izin vermiyor.
Yönetmelik, radyolara günde bir saat, haftada beş saat, televizyonlara da günde 45 dakika, haftadaysa dört saat yayın izni veriyor; radyolara programın hemen ardından televizyonlara altyazılı olarak çeviri zorunluluğu getiriyor. Medya kuruluşları, yayımlamak istedikleri programın içeriği, formatı, kimlerce hazırlandığını önceden RTÜK'e bildirmek zorunda.
1 Ocak'ta Kürtçe Kırmançi yayına geçen TRT Şeş ise, 24 saat yayınını altyazısız ve çocuklara yönelik de yapabiliyor.(BÇ)
Su TV hakkında ayrıntılı bilgiyi İnternet sitesinen edinebilirsiniz. Yayınlarını TURKSAT 3A Batı Frekans 12730 Semborlrate30000 Horizontal FEC:5/6 dan, İnternetten ya da D-Smart 146. kanaldan izleyebilirsiniz.