Meksika'da düzenlenen 4. Dünya Su Forumu'nda açıklanan rapora göre, kadınların bu konudaki planlarda karar verici olarak yer almasıysa, toplumun elde edeceği yararı artırıyor.
Cenevre merkezli sivil toplum örgütü Su Arzı ve Kanalizasyon İşbirliği Konseyi'nin (WSSCC) hazırladığı rapora göre, su politikalarının ve planlarının oluşturulmasında kadınların hesaba katılması, genç kadınların ve kız çocuklarının okula devam oranları yükseliyor, okuldan ayrılma oranları da düşüyor.
Raporu, Uganda Su Bakanı ve Afrika Sudan Sorumlu Bakanlar Konseyi Başkanı Maria Mutagamba da onaylıyor, "Kadınlar katıldığında her türlü proje daha kolay oluyor" diyor.
Mutagamba, Afrika'da özellikle kanalizasyon alanında yapılması gereken çok şey olduğunu, ancak kadınların katılımıyla güçlüklerin üstesinden gelinebildiğini söylüyor.
Katılım ortalama yaşam uzunluğunu yükseltiyor
Afrika, suya ve kanalizasyon hizmetlerine erişimde en düşük oranlara sahip bölge. Birleşmiş Milletler çalışmalarına göre, bölgedeki beş ülkede, suya erişebilenler nüfusun yalnızca yüzde 40'ıunı oluşturuyor; 11 ülkedeyse, kanalizasyon hizmetlerine erişim bu oranı bile bulmayabiliyor.
Örneğin Sri Lanka ve Malezya'da, kadınların kanalizasyon programlarına katılmasının ardından, ortalama yaşam süresi 58'den 69 yıla yükselmiş, anne ölümleriyse yüzde 70 oranında düşmüş durumda.
Rapor, kentlerin yoksul gecekondu mahallelerinde ve kırsal alanlarda yaşayan kadınlarla kız çocukları için sudan ve kanalizasyon hizmetlerinden yoksun olmanın, ağır bir sorun olduğunu belirtiyor. Basit bir banyo ya da tuvaletin olmaması nedeniyle, birçok kadın havanın kararmasını beklemek zorunda kalıyor, taciz, cinsel saldırı korkusuyla ve tehlikesiyle yaşıyorlar.
Milyonlarca kadın ve kız çocuğu, evlerine 20 litre su götürebilmek için günde ortalama 6 kilometre yürümek zorunda kalıyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) Vanessa Tobin'se Afrika'da, milyonlarca çocuğun, özellikle kız çocuklarının tuvalet yoksunluğu nedeniyle okula gidemediklerini açıklıyor.
BM Binyıl Kalkınma Hedefleri'nden biri de, 2015'e kadar, sağlıklı içme suyuna sürdürülebilir biçimde ulaşamayan nüfusun yarı yarıya azaltılması. (TK)
* IPSten Diego Cevallos'un haberini Tolga Korkut özetleyerek Türkçeleştirdi.