Heinrich Böll Stiftung Derneği, Latin Amerika Su Mahkemesi Örgütü'nün (Tribunal Latino Amerika) desteği ve danışmanlığında 11-14 Mart tarihleri arasında İstanbul'da düzenleyeceği Su Mahkemesi'ni basına tanıttı.
Nippon Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dernekten Ulrike Dufner, suyun ticari bir metaya döndüğünü, bu süreçte de kurulan baraj ve diğer tesislerin hem doğaya hem de halka ciddi zararlar verdiğini söyledi ve mahkemenin yaşanan bu sorunlara çözümler üretmeyi amaçladığını belirtti.
Mahkemenin amacının yargılamaktan çok insan hakkı odaklı çözümler üretmek olduğuna değinen Latin Amerika Su Mahkemesi'nden Javier Bogantes de "Enerjinin öyküsü insanlığın öyküsüne dönüştü. Amacımız bu öyküyü sürdürülebilir kılmak" diye konuştu.
Erdoğan, Güler ve Merkel de yargılanacak
"Varolan sorunları alternatif bir bakışla ele almayı planladıklarını" belirten Heinrich Böll'den Nükhet Oğan toplantıda mahkeme hakkında bilgi verdi.
11-12 Mart'ta Tophane'deki Tütün Deposu'nda gerçekleştirilecek mahkemede Türkiye'den Çoruh nehri üzerindeki Yusufeli barajı, Munzur çayı ve Ilısu barajı olmak üzere üç, Mexico City'den ve Brezilya'dan bir olmak üzere beş davanın görüleceği mahkemeye davalı olarak çağırılanlar arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel var.
Dufner, faks ve elektronik postayla davalılara çağrıda bulunduklarını, ancak henüz hiç birinden geri dönüş almadıklarını belirterek, "Biz mahkemede tüm tarafları dinlemek istiyoruz. Hükümetler ve yetkililer su konusunda üç maymunu oynamamalılar" dedi.
Bogantes de daha önce beş kez gerçekleştirdikleri mahkemelerde davalıların yüzde 75'inin katılım gösterdiğini belirtti.
Jüri kararını 14 Mart'ta açıklayacak
Vakıf'tan Erkin Erdoğan'ın açıkladığı mahkemede iki gün boyunca davalıları ve davacıları dinleyecek jüride şu isimler bulunuyor:
Türkiye'den oyuncu Pelin Batu, akademisyen Emel Kurma, TESEV'den Dilek Kurban, Meksika'dan akademisyen David Barkin, Brezilya'dan savcı Alexandre Camanho de Assis, Almanya'dan yayıncı Silke Helfrich ve Hollanda'dan politika danışmanı Maurits Groen.
Altı kişilik jüri iki günün sonunda kapalı bir toplantı yapacak ve kararını 14 Mart Cumartesi günü yine Tütün Deposu'nda düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak.
Su Mahkemesi
1998'de kurulan Su Mahkemesi ilk davasına 2000 yılında Kosta Rika'nın San Jose kentinde baktı.
Orta Amerika ile ilgili olarak yine San Jose kentinde 15-19 Mart 2004 tarihleri arasında yapılan ikinci duruşmada sulak alanların haksız işgali ve bölgede yaşayan toplulukların çevre haklarının ihlali ile ilgili dokuz davaya bakıldı.
13-20 Mart 2006'da Mexico kentinde üçüncü kez toplanan mahkemenin Ekim 2007’de Meksika’nın Guadalajara kentinde yapılan bir sonraki duruşmasında Meksika’dan Güney Amerika’ya ve Orta Amerika’daki açık maden ocaklarının yarattığı kirlilikle ilgili çeşitli olaylar tartışıldı. (BÇ)
* İstanbul Su Mahkemesi'yle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.