Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) su kaynağı olabilecek bu göllerin Ramsar Sözleşmesi ne dahil edilmesini gerekliliğini hatırlatıyor.
Ramsar Sözleşmesi
Ramsar sözleşmesi; sulak alanların bulunduğu bölgenin su rejimini düzenlenmesi, karakteristik bitki ve hayvan topluluklarının; özellikle su kuşlarının barınmasına olanak sağlaması, ekonomik, kültürel, bilimsel ve rekreasyonel olarak büyük bir kaynak teşkil etmesi; kaybedilmeleri halinde bir daha geri kazanılmasının mümkün olmaması nedeniyle sulak alanların kaybına neden olacak hareketleri önlemek amacıyla imzalanmıştır.
Türkiye sözleşmeye 1993'te taraf oldu
Türkiye 30 Aralık 1993 tarihinde taraf olmuş sözleşme 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilerek 17.5.1994 tarih ve 21937 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Türkiye Göller Yöresindeki ve ülkede susuzlukla boğuşan göllerin korunması yönünde daha somut adımlar atmalıdır.
Somut adımlar neler olmalıdır?
Geçmişte özellikle tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulan, günümüzde ise küresel ısınma nedeniyle hızla kurumaya başlayan gölleri yaşatacak tedbirler acilen alınmalı.
Alınması gereken tedbirler
Şu anda en acil yardımı gerektiren Göller Bölgesi İç Anadolu gölleri için havza bazında planlamalar yapılması ve geri kazanılmasının hızla sağlanması gerekli.
Bu iki havzanın göllerinden su alımı hemen durdurulmalı. Örneğin Beyşehir gölü, Kayseri Sultan Sazlığı, Eğirdir gölü bu tür sorunlarla boğuşmakta..
Kurutulmuş göller için "Kurutulmuş göllerin geri kazanılmasına dair kanun" hemen çıkartılmalı ve susuz göller yeniden geri kazınılması sağlanmalı.
Kirli ve atık suların göllere verilmesi hemen durdurulmalıdır. Örneğin Beyşehir, Tuz gölü, Eğirdir Gölü, Burdur Gölü, İzmir Kuş Cenneti (Gediz) kirlilikle karşı karşıya.
Bodrum Tuzla Sulak Alanının çevresine yapılmak istenen golf sahasının yapımından derhal vazgeçmeli ve gölün geleceği kurtarılmalı.
Göllerin inşaat ve yapılaşmadan korunması sağlanmalı ve geleceğin mirasları olarak korunması sağlanmalı (NZ/EZÖ)