Devlet başkanı ve bakanların da katılacağı 5. Dünya Su Forumu için İstanbul'un Avrupa yakasında birçok yol trafiğe geçici olarak kapanıyor.
İstanbul Valiliği'nin resmi açıklamasın göre, 22 Mart'a kadar, şu yollarda "Devlet başkanları ve bakanlarının geçiş güzergahlarında bulunan yollardaki trafik akışı, ihtiyaç duyulduğunda kısa süreli kademeli şekilde ve vatandaşlarımızın günlük hayatlarını etkilemeden yavaşlatılacak":
- Atatürk Havalimanı Caddesi,
- Eski Havacılar Caddesi,
- Yeşilköy-Bakırköy Sahil Yolu,
- Kennedy Caddesi (Sahil Yolu),
- Sirkeci Ankara Caddesi,
- Galata Köprüsü,
- Kemeraltı Caddesi,
- Necatibey Caddesi,
- Meclis-i Mebusan Caddesi,
- Dolmabahçe Caddesi,
- Kadırgalar Caddesi,
- Bayıldım Caddesi,
- Dolmabahçe Gazhane Caddesi,
- Asker Ocağı Caddesi,
- Taşkışla Caddesi,
- Mete Caddesi.
- Beşiktaş Caddesi,
- Beşiktaş Meydan,
- Çırağan Caddesi,
- Yıldız Caddesi,
- Barbaros Bulvarı,
- Balmumcu Kavşağı,
- Esentepe’den D-100 Kuzey’e katılım,
- Halıcıoğlu Okmeydanı Caddesi,
- Kumbarahane Caddesi,
- Karaağaç Caddesi,
- İmrahor Caddesi,
- AHL Kavşaktan D-100 Güney’e katılım,
- Yenibosna, Şirinevler, Bakırköy, Merter, Cevizlibağ, Haliç Köprü, Okmeydanı, Çağlayan, Mecidiyeköy, Esentepe, Balmucuya katılım.
Valilik ve İstanbul Emniyeti, "programlar doğrultusunda ihtiyaç duyulan cadde ve sokakların" da geçici olarak trafiğe kapatılabileceğini duyurdu.
5. Dünya Su Forumu, bugün resmen başladı. Sütlüce'de 22 Mart'a kadar sürecek etkinliğe yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyor.
Su hakkı savunucuları, bileşenleri arasında su hakkını ihlal eden birçok uluslararası şirketin bulunduğu Dünya Su Konseyi'nin düzenlediği Forum'un, ana amacının suyun ticarileştirilmesi olduğunu söylüyor. Bu nedenle İstanbul'da halkın su hakkını savunan iki ayrı, alternatif forum düzenliyorlar. Alternatif Su Forumu ve Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu'nun panel ve forumları.
"Kamu-özel işbirlikleri"
Dünya Su Forumu, "özel firmaların suyu ticari bir ürün olarak işletmelerine yardımcı olacak bir araç değildir, ancak ortak çözümler bulmak ya da tartışmak diğer taraflar için kabul edilebilir ya da yararlı olabilir. (...)Forum esnasında, yerel otoriteleri güçlendirmek, sorumluluklarını paylaşmak için kamu-özel sektör ortaklıkların önerdiği tüm çözümler sunulur ve üzerinde tartışılır" diyor.
"İnsan hakkı deyip suyumuzu ticarileştirmelerine karşı çıkmalıyız"
Ancak su hakkı savunucusu Dimitri Mununi, bu forumla ilgili bianet'e şunları söylemişti:
"Dil değiştirdiler. Artık açık olmayacaklar. Bizim kavramlarımızla konuşmaya başladılar. 'Su insan hakkıdır' deyip özelleştirmeyi savunuyorlar. Burada fark 'hakkın' tanımında. Biz herkesin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ölçütlere göre minimum su miktarına erişiminin bir hak olduğunu savunuyoruz. Bu yüzden su yönetimi kamuda veya topluluklarda olmalı.
"Şirketler ve hükümetlerse 'su kamunundur ama işletmeyi özel sektöre vereceğiz' diyor. Bu saçmalık. İşletmeyi özele verdiğiniz zaman ticaretten söz ediyorsunuz demektir."
Su Forumu'nun temaları
Bu yılki Dünya Su Forumu, "Küresel Değişim ve Risk Yönetimi", "İnsani Gelişme ve Binyıl Kalkınma Hedeflerini İlerletmek", "Su Kaynaklarını Yönetmek ve Korumak", "Yönetişim ve Yönetim", "Finans", "Eğitim, Bilgi ve Kapasite Geliştirme" temalarından oluşuyor. Forum'da daha önce üzerinde uzlaşmaya varılan "İstanbul Su Mutabakatı"nın da imzalanması bekleniyor. (TK)