* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün (13 Haziran) başkent Stockholm'de bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazları ve iki ülkeden taleplerine de değindi.
Stoltenberg, İsveç'in Türkiye'nin taleplerini yerine getirme yolunda "önemli adımlar attığını" ifade etti.
Türkiye'nin taleplerine ilişkin İsveç'in "iki noktada" çalışma yaptığını söyleyen Stoltenberg, "İsveç'in terörle mücadele mevzuatını değiştirmeye başlamasını ve müstakbel bir NATO üyesi olarak silah ihracatı için yasal çerçeve sağlayacak olmasını memnuniyetle karşıladığını" söyledi.
NATO Genel Sekreteri, "Bunlar, Türkiye tarafından dile getirilen kuşkuların giderilmesi adına önemli iki adım" dedi.
Andersson: Endişeleri ciddiye alıyoruz
Ortak basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da ülkesindeki "terörle mücadele yasalarının geçen yıllar içinde değiştirildiğini ve değiştirilmeye de devam edileceğini" söyledi.
Andersson, "Türkiye'nin endişelerini ciddiye alıyoruz ve bunları Finlandiya ile birlikte çözmeye çalışıyoruz. NATO'ya ve üye ülkelere sunacak çok şeyimiz var. İsveç ve Finlandiya, Türkiye de dahil olmak üzere NATO ülkelerine güvenlik katkısında bulunacaktır" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - İsveç'ten "Türkiye'ye silah ihracatı" açıklaması
Türkiye'nin 'İsveç ve Finlandiya' itirazları
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapıp yapmayacakları merak konusu olan Finlandiya ve İsveç, "süreci el ele yürütmeye" karar vererek 18 Mayıs'ta NATO üyeliğine başvurdu.
30 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) genişlemesiyle ilgili kararların üyelerin oybirliğiyle alınması gerekiyor.
Fakat Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili ilk defa 13 Mayıs'ta bir açıklama yaparak İsveç ve Finlandiya'nın muhtemel NATO üyelik başvurusu konusunda "olumlu bir düşünce içinde" olmadıklarını açıklamış, iki ülke için "terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye'nin itirazları karşısında İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye heyeti ile 25 Mayıs'ta Ankara'da istişarelerde bulundu.
Heyetin başkanlığını yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle yaptığı görüşmenin ardından medyaya yaptığı açıklamada "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının, somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde, sürecin ilerleyemeyeceğine dair mesajımızı çok net bir şekilde ifade ettik" dedi.
İsveç'in Expressen gazetesi, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliğine "Evet" demek için beş temel talepte bulunduğunu hatırlatıyor: "Teröre siyasi desteğe son verilmesi; terörü finanse eden kaynakların ortadan kaldırılması; PKK ve PYD'ye silah desteğinin durdurulması; Türkiye'ye yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılması; teröre karşı küresel işbirliği." (SD)