Hükümetin, 35 konu başlığına ilişkin dosyalar gündeme geldiğinde, sivil toplum kuruluş temsilcilerinin görüşlerini alacağı açıklandı.
Sabah oturumuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Erdoğan'ın parti toplantısına katılacak olması nedeniyle de öğle oturumuna Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başkanlık ettiği toplantıda, STK temsilcileri 3 Ekim arifesinde Türkiye'deki durumu kendi açılarında değerlendirdiler.
Gül : Toplantıyı periyodik hale getirmek istiyoruz
Toplantıya çağrılı kuruluşlardan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, bianet'e verdiği bilgide, herkese uzmanlık alanında görüşlerini açıklaması için 5 dakika süre verildiğini, arada, müzakere sürecine katılmak isteyen başka örgütlerin de bulunduğunu söyledi.
Erinç, Dışişleri Bakanı Gül'ün, bu tür toplantıları periyodik hale getirmekten yana olduklarını da açıkladığını bildirdi.
NTV'ye göre, Başbakan Erdoğan'ın toplantı öncesi yaptığı konuşmasında, "Avrupa halklarındaki olumsuz yaklaşım tarzının STK'lerin çalışmalarıyla değişeceğini" söyledi.
Başbakan Erdoğan konuşmasında toplumsal uzlaşmadan yana olduklarını belirterek, "Ne güvenlik adına özgürlüklerden taviz verdik, ne de özgürlükler adına güvenlikten. Ancak kim bunu istismar etmeye kalkarsa üzerimize düşeni yapar cevabımızı veririz" dedi.
"Müzakerelerde çevre, tarım ve kadın konuları öncelikli olsun"
Dışişleri Bakanı Gül de 3 Ekim'de müzakerelere başlama kararı veren liderlerin bugün de aynı kişiler olduğunu belirterek, verilen sözlerin tutulmasını istedi.
Başmüzakmereci Ali Babacan ise Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarını hatırlatarak "Türkiye'nin üyeliği için AB'de kamuoyu desteği güçlü tutulmalı. Bu da sivil toplum kuruluşlarının AB perspektifini sahiplenmesine bağlı" dedi.
Görüşmelerde sivil toplum örgütlerinin AB müzakerelerini yürütecek heyete aktif katılım istediği ve müzakerelerde çevre, kadın ve tarım konularının öncelikli olmasını istediği öğrenildi.
Toplantıya, KESK, TOBB, TÜSİAD, Türk-İş, MAZLUM-DER, Sakatlar Konfederasyonu, TEMA, İnsan Hakları Derneği, Tarih Vakfı, MÜSİAD, TİM, Hak-iş, Memur-Sen, Kamu-Sen, Türkiye Avrupa Vakfı, İnsan Hakları Vakfı, Türk Tanıtma Vakfı da katılıyor. (EÖ)