Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden (KASAUM) Aksu Bora Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) bünyesinde sivil toplum kuruluşları İçin Toplumsal Cinsiyet Rehberi hazırladı.
Rehber sivil toplum örgütlerinin, kendi çalışma alanlarını ve buradaki sorunları tanımlarken ve bu sorunlara çözüm ararken, cinsiyet eşitliği perspektifini de kullanabilmeleri için hazırlandı.
Cinsiyete dayalı ayrımcılık ve eşitsizliğin, yalnız kadın örgütlerinin değil, bütün toplumun sorunu olduğunun altını çizen Bora, rehberde sivil toplum örgütlerinin ve aktivistlerinin cinsiyet hedefi ile kendi hedefleri arasındaki bağlantıları fark etmelerine yardımcı olmaya çalıştığını, toplumsal cinsiyetin tanımı ile görünümlerini, cinsiyet eşitliğini gözeten perspektifleri, politikaları ve sivil toplum alanında cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için açıklamaya gayret ettiğini belirtiyor.
Bora hep kullanılan şu örneğe de yer veriyor:
"Uluslararası Kalkınma Örgütü’nün Afrika’nın bir köyünde evlerin içine çektiği su boruları, bir gece bilinmeyen kişilerce kırılmış. Onca para, onca zaman, heba olup gitmiş. Üstelik zavallı kadınların köy meydanından su taşıma çilelerinin devam etmesi de cabası. Sonra anlaşılmış ki, boruları o 'zavallı kadınlar' kırmış meğer; çünkü birbirlerini görüp uzun uzun konuşabildikleri, toplumsal hayata katıldıkları tek yeri evdeki çeşmeden su akması konforuna değişmek
istemiyorlarmış! Bu örnek, proje paydaşlarının katılımını sağlamanın önemini göstermek için verilir; bizce bir o kadar önemlisi, kadınların (ve erkeklerin) ihtiyaçlarının göründüğünden daha karmaşık olabileceği, 'iyi yaşam' klişeleri yerine doğru analizlerin, özellikle de cinsiyet ilişkileri analizlerinin yapılmasının gerektiği." (NZ/GG)