İznik'teki sivil toplum kuruluşları (STK), Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya Müzesi'nin hem Müslüman hem de gayri-Müslimler için ibadete açılmasını istediklerini belirten bir açıklama yaptı.
2007 yılından bu yana müze olarak ziyarete açık olan dördüncü yüzyıla ait tarihi yapının Kurban Bayramı ile birlikte yalnızca cami olarak ibadete açılmasına ildeki STK'lar tepki göstermişti. CNN Türk'te 2 Kasım'da yayınlanan bir habere göre, zeminine halılar serilen, hutbe kürsüsü yerleştirilen, minaresine hoparlör monte edilen Ayasofya'daki ilk ezan 1 Kasım Salı günü okundu. Binanın önündeki "Ayasofya Müzesi" yazılı tabela ise kaldırıldı.
Hristiyanların, 11 Ekim 787'deki yedinci Ruhani Konsili' nin toplandığı tarihi bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde ise hala İznik Ayasofya Müzesi olarak belirtiliyor.
Bursa'nın yerel gazetesi Olay'da dün (3 Kasım) yayımlanan bir habere göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması kararına İznik Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mahmut Dede, "İlçenin en büyük ticari gelirini turizmde görülmesine rağmen neden ve kimler tarafından böyle bir karar alınmış anlamak mümkün değil. Kime sorulmuş, kimlerle tartışılmış? İznik'teki camilerimizin durumu belli. Eğer gerçekten cami ihtiyacımız var ise biz İznik TSO olarak yeni bir cami için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. İznik olarak ilçeye onlarca cami yaparız. Ama bir Ayasofya daha yapmak mümkün değil" diyerek tepki gösterdi.
Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının bölge turizmini baltalaycağını savunan İznik Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Kumcu ise kararı "Ben olsam, İznik'te hıristiyanların ayin yapmasını sağlardım. Biz eğer Ayasofya'yı da turizm amaçlı kullanamazsak işimiz daha da zorlaşacak. Tabi bunu savunanlara komünist derler, ama gerçekten işimiz zorlaşacak. Buna İznikli karar versin. Bir veya iki kişi değil" şeklinde yorumladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı İsmail Güleç de Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesinin İznik turizmini olumsuz etkileyeceğini düşünenler arasında. Güleç, "Bu konu hakkında yorumlarda yanlış anlaşılmalara bile maruz kalabiliriz. Bu ilçeyi kimler yönetiyor? Bu karar alınırken kimlere sorulmuş? İlçenin geleceğini belirleyen kararları, bu ilçede yaşayan insanların alması gerekir diye düşünüyorum" demişti.
İznik Esnaf Derneği Başkanı Kadir Akçaalan, uygulamanın "yanlış ve aceleyle alınmış bir karar" ile başlatıldığını ve ilçe turizmine zarar vereceğini dile getirdi. Kızılay Derneği Başkanı Mustafa Aydın ise, tarihi binada "hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar"ın ibadet edebilmesi fikrini ortaya atan kişi.
Tepkilere yanıt veren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İznik İlçe Başkanı Osman Sargın ise Ayasofya'nın yalnızca Müslümanlar için ibadete açılmasını savunmuştu. Sargın'a göre bu uygulama "siyasi bir karar"dan ziyade"devlet politikası"nın bir yansıması.
Bursa Olay Gazetesi'nde dün yayınlanan başka bir habere göre Sargın gibi kararı destekleyen İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise "Şu anda bize gelen herhangi resmi bir bilgi yok ama benim bildiğim kadarıyla orası Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde de cami olarak geçiyor. Biliyorsunuz, Mimar Sinan'ın yapmış olduğu bir minare vardı. 2007 yılında bu minarenin restorasyonu yapıldı. Elimize resmi bir açıklama gelmediği için şu an orası sadece cami olarak mı kullanılacak ya da ziyaretçilere açık mı olacak, o konu hakkında bir bilgim yok" açıklamasını yaptı. (IK/HK)