Haberin İngilizcesi için tıklayın
Emekli öğretmen Eyüp Aksoy’un kendi görüntülerini kullanarak “canlı bomba yakalandı” şeklinde haber yapan Star TV’ye açtığı manevi tazminat davasını kazandığını Yargıtay da onadı.
Aksoy’un 2013’te İzmir’deki bir sendika operasyonunda gözaltına alınırken çekilen görüntüleri, intihar saldırganı iddiasıyla yakalanan başka bir kimseyle ilgili yapılan haberde “arşiv görüntüsü” olarak kullanılmıştı.
Eyüp Aksoy yedi yılda sonuçlanan tazminat davasıyla ilgili bianet’e yaptığı açıklamada, “Davayı kazandım. Fakat bu süreç meslekten emekli olmama neden oldu. Birçok öğrenci velisinin böyle bir habere konu olan öğretmene bakış açısını tahmin edebilirsiniz…” dedi.
“Kişilik hakları ihlal edildi, saygınlığı zedelendi”
Mahkemenin gerekçeli kararında, Aksoy’un yer aldığı video görüntülerinin “arşiv” diye belirtilerek kullanılmış da olsa bunun kişilik haklarını ihlal ettiği ifade edildi:
“Haberde, İzmir İktisat Kongresi sırasında devlet büyüklerine canlı bomba eylemi yapılacağı ve bu durumun son anda engellenip faillerin yakalandığı yönünde kamuoyuna bilgi aktarılırken davacıya ait olan görüntülerin ekranda arşiv kaydı olduğu belirtilerek yayınlandığı anlaşıldı.
“Her ne kadar arşiv kaydı olduğu belirtilse de böyle önemli bir olay ile ilgili haberde davacı ile ilgisi olmadığı halde davacıya ait olduğu net olarak anlaşılan görüntünün verilmiş olmasının öğretmen olarak görev yapan davacının kişisel haklarını ihlal ettiği, onur ve saygınlığını zedelediği, basının doğru ve güvenilir bilgi vermek için iyi niyetli hareket etmeye ve özen göstermeye yönelik ödev ve sorumluluğunun davalı tarafından ihlal edildiği değerlendirilmiştir.”
Star TV Aksoy’a faizlerle birlikte 12 bin 678 lira manevi tazminat ödeyecek.
Görüntüleri “arşiv” ibaresiyle kullanıldı
Öğretmen Eyüp Aksoy, 19 Şubat 2013’te üyesi olduğu sendikaya İzmir’de düzenlenen operasyonla gözaltına alınmış, üç gün sonra serbest bırakılmıştı. Ardından İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve tutuksuz yargılandığı dava halen devam ediyor.
O sırada Tire’de öğretmendi.
Gözaltına alınırken çekilen görüntüleri ise Star TV kanalında 2 Kasım 2013 tarihli ana haber bülteninde ve devamındaki gece bültenlerinde yer alan başka bir haberde arşiv görüntüsü olarak kullanıldı.
Arşiv görüntüleri diye kendi gözaltı görüntülerine yer verilen haberde ise İzmir İktisat Kongresi nedeniyle düzenlenen toplantıda intihar saldırısı yaşanacağı ve saldırganın yakalandığı bilgisi yer alıyordu.
“Çocuklarını sınıfımdan almak istediler”
Aksoy, kendisinin ana haberde göründüğünü, ertesi gün öğretmenler odasında öğrendi. Diğer öğretmenler ve velilerden buna dair çok fazla soru geldiğini söyleyen Aksoy, sonunda emekli olup mesleğini bırakmaya karar verdi.
Star TV’ye de manevi tazminat davası açtı.
Başvurusunda, “İzmir'de devletin zirvesine yapılacak suikast eyleminin önlendiği ve yakalanan bombacı haberini verirken gerçeğe aykırı biçimde ekranda kendi görüntülerine yer verildiğini, bu olayla hiçbir bağlantısının olmadığını, habere konu kişinin de cezası kesinleşmiş olan başka bir şahıs olduğunu” ifade etti.
Dava dilekçesinde, “görüntülerde net olarak göründüğünü ve tanındığını, bu görüntülerin yayınlanmasından sonra velilerin okula gelerek davacıya ilişkin sorular sorduklarını, davacı hakkında şüpheye düştüklerini, çocuklarını sınıfından almak istediklerini, bu olay nedeniyle kendisinin ve ailesinin ruh bütünlüklerinin bozulduğunu” beyan etti.
Star TV ise savunmasında, olayın görüntüleri ellerinde olmadığı için son gözaltı görüntülerini arşivden diyerek kullandıklarını, “bunun habercilik tekniği açısından herkesçe kullanılan bir yöntem olduğunu” belirtti.
Tazminat davası sonuçlandıktan sonra itiraz üzerine bozuldu ve yeniden yargılama yapıldı. İzmir 21. Asliye Hukuk Mahkemesinin 17 Ekim 2019 tarihli kararı, Yargıtayca da onandı. (AS)