Ekonomist Gaye Yılmaz, emek örgütlerinin karşı çıktığı ve hükümetin hızla yasalaştırmaya çalıştığı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısı türü yasaların sağlık hizmetinin alanlar kadar sağlık emekçilerini de etkileyeceğini söylüyor.
Üstelik Yılmaz'a göre bu yalnızca sağlık alanında değil, 80'lerden sonra hızla piyasalaştırılan kamu hizmetlerinin tümünde geçerli.
Yılmaz, bu süreci şöyle özetliyor:
"Sağlık ve eğitim emekçileri yıllardan beri devlet kadrolarında çalışıyorlardı. Kapitalistler için değer üretmeyen emekçi konumundalardı.
"Sermaye için bu emek türlerinin hızla ucuzlaması gerekiyor"
"Ama bu iki özgün emek türü, kapitalist koşullarda çalıştırıldığında, sermaye için değer üretebilecek emek türüdür. Bu alandaki çok hızlı kapitalistleşmenin asıl sebebi, bu emekçilerinin hızla kapitalizm için üretken emeğe dönüşmesi ve ürettikleri hizmetin hızla metalaşması.
"Bunlar toplum için olmazsa olmaz, temel ihtiyaçlar. Dolayısıyla kapitalizm için bu emek türünün ucuzlaması gerekiyor. Bunun da tek yolu var: Devletin güvencesinden çıkarılması. Ancak piyasadakiler gibi güvencesiz hale gelecekler ki, hizmet emeğinin pazarlık gücü azalsın ve ucuzlamış olsun." (TK)