Sempozyumun açılışında Oda Başkanı Gençay Gürsoy bir konuşma yaptı. Ardından günün ilk paneli olan "SSK nereye" başlıklı oturuma geçildi.
Türk Tabipleri Birliği SKK Kolu eski başkanı ve İTO-SSK Komisyonu üyesi Dr. Osman Öztürk'ün yönettiği oturumun ilk konuşmasını Mersin Üniversitesi İşletme Bilimleri Fakültesi İktisat Bölümü'nden Doç.Dr Yüksel Akkaya yaptı.
Akkaya: SSK'yı kayıt dışı ekonomi bu hale getirdi
Doç. Akkaya, dünyada ve ülkemizde sosyal güvenlik konusundaki eğilimleri ve gelişmeleri anlatarak başladığı konuşmasında SSK'nın geçmiş ve bugünkü durumuna değindi.
"1990'lı yılların başına kadar SSK'nın geliri giderine denk bir kuruluş olduğunu" belirten Akkaya, "çalışma yaşamında sigortasızlığa prim verilmesi, kayıt dışı ekonominin ağır basmasının SSK'yı kendine yetemez bir hale getirdiğini" söyledi.
"SSK'ya yönelik tepkilerin çoğalmasının sağlığın piyasalaştırılması süreciyle birlikte gittiğini" ifade eden Akkaya, "SSK'nın erken emeklilik nedeniyle battığı yolundaki savların da geçersiz olduğunu" vurguladı.
Panelin ikinci konuşmasını Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. Çelebi konuşmasına sosyal güvenlik konusuna verilen önemin yalnız anayasa ve yasalarda kaldığını belirterek başladı.
Çelebi: Sosyal güvenlik sistemi yok edilmek isteniyor
Çelebi, "erken emekli olarak gösterilen 39-44 yaşları arasında emekli olanların toplam sayısının yalnız 24 bin kişi olduğunu" belirterek "işçilerin ortalama emeklilik yaşının 57 olduğunu" söyledi.
"Reformların uygulandığı bir kurumda son üç yılda bazısı görevinde yalnız bir gün kalabilen 12 Genel müdür değişikliği yaşandığını" belirten Çelebi, "SSK'nın bugünkü duruma gelmesinde bilinçli bir şekilde benimsenen sendikasızlaştırma çabalarının da önemli rolü olduğunu" kaydetti.
Çelebi; "Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi tümüyle ortadan kaldırılmak istendiğini" söyleyerek, "SSK hizmetlerinin özelleştirilmesini, pek çok hizmeti dışlardan alır hale getirilmesini, özel emeklilik şirketlerinin kurulmasını, özel istihdam büroları oluşturulmasını bu bilinçli politikanın sonucu olduğunu" vurguladı.
Panelin üçüncü konuşmasını yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES) Genel Başkanı Dr. İsmail Hakkı Tombul, "sağlık sisteminin küreselleşmenin etkisi altında piyasa kurallarına terk edildiğini" söyledi.
Tombul: Çalışanlar da sistemin mağduru
"Sağlık çalışanlarının da bu sistemin birer mağduru olduğunu" söyleyen SES Genel Başkanı Tombul, "sağlık çalışanları her gün çalışma ortamlarında hasta ve yakınlarının maddi ve manevi tacizlerine maruz kalıyor" dedi.
Tombul, "SSK'lının ülke ölçeğinde de büyük bir eşitsizlik yaşadığını, kişi başına sağlık harcaması ülke genelinde 113 dolar olduğu halde SSK'da bunun 42 dolar olmasının, sistemdeki bozukluğun göstergesi olduğunu" vurguladı.
Paneli düzenleyen İTO-SSK Komisyonu Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu panelde yaptığı konuşmada, SSK'nın sağlık hizmetlerini ortaya koyan veriler sundu.
Çerkezoğlu:Hasta arttı hizmet aynı kaldı
"Resmi verilere göre SSK'nın 31 milyonu aşkın kişiye hizmet verdiğini" belirten Dr. Çerkezoğlu, "bunu 567 hizmet birimindeki 31.647 yatakla ve yaklaşık 10 bin hekimle yapmaya çalıştığını" belirtti.
"1991-98 arasında SSK'lı nüfusun yüzde 64 artmasına karşın hizmetin değişik unsurlarında en fazla artışın oransal olarak yüzde yüzde 28'de kaldığını" belirten Çerkezoğlu; sistem sosyal ve güvenilir olmaktan uzak olduğunu" vurguladı.
SSK İstanbul İl Müdürlüğü'ne atanan Dr. Akif Feyizoğlu panelin son konuşmacısı olarak söz aldı.
Feyizoğlu, "SSK'da hizmetlerin kötüleştiğini kabul ettiğini ama bunun kasıtlı olmadığını, bazı yanlış uygulamalar nedeniyle oluştuğunu" belirtti.(NK)