Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Avukatı Meliha Selvi, İzmir'de görev yapan gazetecileri 212 sayılı basın yasası ve mesleğin özlük hakları konusunda bilgilendirdi.
EMD ve TGS İzmir şubelerinin ortaklaşa düzenlediği seminerde konuşan Selvi, kamuoyunda yıpranma hakkı olarak tanımlanan fiili hizmet süresi zammını kaldıran yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Ekim ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.
Yapılan yeni yasal düzenlemelerle basın emekçilerinin geçmişe dönük haklarının daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Selvi, önceki yıllarda sigortasız veya 212 sayılı yasa kapsamı dışında çalışan gazetecilerin bu dönemlere ilişkin hak arama girişimlerinin kazanılmış haklarına doğrudan etkisinin olacağını belirtti.
"Belgelerinizi saklayın"
Çalışan gazetecilerin iş yeriyle ilişkilerini düzenleyen tüm belgeler için bir dosya hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Selvi, "İşe yarar, yaramaz ayrımı yapmadan kimlik kartı, ücret ödeme makbuzu, bordro hatta haberlerinizi bile bu dosyada saklayın. Bu belgeler gelecekte oluşabilecek ihtilaflı durumlarda hakkınızı korumada kilit öneme sahip olabilir'' dedi.
Basın İş Kanunu'nun çok küçük bir yasa olması nedeniyle gazetecinin işverenle ilişkilerinin sadece bir bölümünü düzenlediğini kaydeden Selvi, yasanın zamanla uygulama içinde özünden koparak diğer iş yasalarına göre işçi hakları açısından bir kaç alanda daha geride kaldığını dile getirdi.
"Fazla mesaide hak ihlalleri devam ediyor"
Gazetecilerin yıllık izin, resmi tatil izinleri, fazla mesai ve emeklilik süreleri ile ilgili sorularını yanıtlayan Selvi, fazla mesai davaları konusunda Yargıtay'ın "sadece dava açmadan önceki son beş yıl için fazla mesai isteyebilirsin" şeklinde bir sınırlama getirdiğine dikkat çekti.
Bu sınırlamanın fazla mesai alacaklarının çok yüksek miktarlarda ortaya çıkması nedeniyle getirildiğini ancak bunun hukuka aykırı olduğunu kaydeden Selvi, "Uygulama nedeniyle birçok dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyor. Ancak bu sınırlamanın önümüzdeki dönemde değişeceğinden umutluyum" diye konuştu:
"Yasaya göre günde en fazla iki saat fazla mesai alınabilir ancak gazeteciler çok daha uzun sürelerde fazla mesai yapıyor. Bu konuda bir düzeltme yapılacağını sanmıyorum."
"Örgütlü olmak çok önemli"
Yeni dönemde gazetecilerin örgütlü olmasının daha önemli olduğuna dikkat çeken Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu istediğiniz kurum altında yapabilirsiniz. Ancak halen bu konularda çaba gösteren sendikaya üyelik bu amaç için doğru olabilir. Sendikanın örgütlü olmadığı bir iş yerinde bir çalışanın sendikaya üye olması kişisel çıkarları açısından avantaj yaratmaz. Üyelikten dolayı herhangi bir zararı da olmaz. Ancak sendika üyeliği mesleki örgütlülüğün
güçlenmesi açısından çok somut sonuçlar doğurabilir." (BT/GG)
* Bu haber Ege Telgraf gazetesinde de yayımlandı.