Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) TBMM'ye gönderdiği yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası
(SSGSS) yasa tasarısına karşı sağlık ve emek örgütleri bugün sokaktaydılar.
Türkiye'nin pek çok yerinde eşzamanlı yapılan ortak açıklamalarda "Bu gayri insani girişimi durdurmak için 'herkese sağlık, güvenli gelecek' talebiyle başlattığımız mücadeleye hep birlikte katılalım" çağrısı yapıldı.
Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak
Galatasaray Lisesi önünde toplanan 500 kişilik grup "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "Herkese sağlık sosyal güvenlik hakkı", "Mezarda emekliliğe hayır", "Halkın hastaneleri sayılamaz", "AKP şaşırma çocuklarıma dokunma", "İlave ücret adı altında soyguna son", "Diş tedavilerine kısıtlama getiriliyor, dişsizler cumhuriyeti olma yolundayız" yazılı dövizler taşıyarak Taksim Meydanına yürüdüler.
Meydanda okunan basın açıklamasında tasarının yasalaşmasıyla yaşanacak olumsuzluklar sıralandı:
- Emeklilik yaşı hem kadınlar, hem de erkekler için 65'e çıkarılacak. Emekliliğe hak kazanabilmek 7.000 güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğu 9.000 gün prime çıkacak. Emekli maaşları yüzde 23-33 arasında düşürülecek. Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan herkes her ay 73 ila 475 YTL Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak. Sadece ayakta tedavi olununca değil; hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince de "katılım payı" adı altında para ödenecek.
- "Katılım payı" gerektiğinde beş katına kadar arttırılacak. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak. Sağlık hizmeti alabilmek için bu ülkenin vatandaşı olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hatta bir de "katılım payı" ödemek yetmeyecek. Şimdi bir de "ilave ücret" adı altında para ödemek gerekecek. Bütün dünyada anne sütünün önemi yeniden anlaşılır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye'de "sigortalının çocuğuna bir ay anne sütü yeter" mantığı geçerli olacak. Daha önce doğum yapan sigortalılara altı ay süreyle verilmesi öngörülen emzirme yardımı bir aya düşürülecek.
- Hastalanan sigortalılara verilen iş göremezlik ödeneği yüzde 16 azalacak. Emekli Bağ-Kur'lularının maaşından 10 yıl süreyle yüzde 10 oranında Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek. Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak, hastane kapılarından geri dönecek. Primini ödeyemeyen çiftçilerin pamuğuna buğdayına, üzümüne tütününe el konulacak.
Basın açıklamasının katılımcıları şöyle:
İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO), İstanbul Eczacı Odası (İEO), İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Barosu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Bölge Temsilciliği, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Halkevleri, Yurtsever Cephe, Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ve Birleşik Devrimci Sınıf Platformu (BDSP). (EZÖ/TK)