Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun (HSGGP) çağrısıyla bir araya gelen sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sağlık ve Genel Sağlık Sigortası’nı (SSGSS) protesto etmek için yürüdüler.
“Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Mezarda emekli olmayacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atarak Unkapanı'ndaki SSK binasının önüne gelen grup adına açıklamayı okuyan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) dönem sözcüsü Hatun İldemir “Sağlık, sosyal güvenlik, örgütlenme ve yeterli ücret hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.
"Yasa kadının ev içi emeğini yok sayıyor"
“Yasaya kadınlar olarak en başından beri itiraz ettiklerini” söyleyen Amargi üyesi emekli hemşire Hasbiye Günaçtı “Bu yasa kadının ev içi emeğini yok sayıyor ve kadını kocasına/babasına bağımlı kılıyor. Kapitalizm sağlığın ticarileşmesi devlet eliyle yapılıyor” dedi
Hükümetin bu yasayla yoksulları ezdiğini belirten Günaçtı "sosyal devlet" talep ediyor.
Genç-Sen üyesi Emre Öztürk SSGSS ile üniversitelerdeki medikoların ücretlendirilmesinin öğrencilerin sağlık hakkını elinden aldığını söylerken, sanatçı Canan Şenol eyleme katılma sebebinin herkesin sağlık hizmetlerinden eşit faydalanabilmesi olduğunu ifade etti.
Direnişteki Çapa işçilerinden Zeynep Tunç da "çocuklarının geleceğinin düşmanı olan" bu yasaya karşı direnmeye devam edeceklerini söyledi.
Polisle eylemciler arasında gerginlik
Açıklama okunurken caddeye taşan kalabalığa polisin müdahale etmesi gerginliğe neden oldu. İstanbul Tabip Odası (İTO) yöneticisi Nazmi Algan gözaltına alınmak istendi. SSGSS’nin sonuçlarının kademeli olarak yaşanacağını belirten İldemir yasayla birlikte nelerin değişeceğini şöyle sıraladı:
- Emeklilik yaşını 65'e, prim gün sayısını 7.200'e çıkararak emekliliği imkansız derecesinde zorlaşacak,
- Emekli maaşı yüzde 23 ile yüzde 33'e varan oranlarda düşecek,
- Malullük ve ölüm aylığını hak etmek için gerekli hizmet ve prim süresi artacak.
- Sigortalıların dul eşlerinin maaşları düşecek
- Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşların GSS primi ödemesini zorunlu kılacak,
- Özel sağlık sigortası yaptıracak parası olmayan vatandaşlara ancak asgari sınırlı sağlık hizmeti sunulacak.
"Platfom olarak bu düzenlemenin peşini bırakmayacaklarını" söyleyen İldemir, yaygın, ulaşılabilir, kamucu, eşitlikçi bir sağlık sistemi talebiyle başlattıkları mücadelelerine inatla devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) başkanı Cem Dinç’in de katıldığı yürüyüşe HSGGP bileşenleri dışında çok sayıda kurum katıldı. (BÇ/EÜ)