Helsinki yurttaşlar Derneği (hYd), Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, Mültecilerle Dayanışma Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği ortak bir açıklama yaparak sığınma talep eden kişilerin güvenceye kavuşturulması için sosyal güvenlik reformu tasarısında değişiklik yapılmasını istedi.
Halen Meclis'te görüşülen ve emekçilerin geri çekilmesini istediği tasarının 84. maddesinde "vatansızlar ve sığınmacıların" genel sağlık sigortasından yararlanabileceği belirtiliyor.
Fakat açıklama yapan dört örgüt, bu ifadenin Türkiye'ye sığınma amaçlı gelen insanların büyük kısmını dışarıda bıraktığını söyleyip, şu şekilde değiştirilmesini istiyor:
"mülteciler, iltica talebinde bulunan kişiler ve Türkiye’de ikincil koruma altında kalmasına izin verilen kişiler."
12 bin insan kapsam dışında
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ankara Ofisi'nin verilerine göre Türkiye'de "sığınmacı" olarak kabul edilmiş kişi sayısı 322.
Oysa iltica talebinde bulunmuş olup da durumları değişik aşamalarda olan, dolayısıyla da sosyal güvenceden yararlanamayacak kişi sayısı 12 bin 750.
İnsan hakkı
Sığınmacı ve iltica talebinde bulunanların baskı altında kalarak ülkelerinden kaçmış insanlar olduğunu hatırlatan örgütler, bu insanların sosyal güvence açısından en dezavantajlı gruplardan biri olduğunu belirtti.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve 1951 Mültecilerin Statüsü Üzerine Cenevre Sözleşmesi'nin bu kişilere iltica talep etme ve sosyal hukuki haklardan yararlanabilme hakkı tanıdığını da ekledi.
"Yasa tasarısındaki mevcut ifadelerle çıkacak kanunun, sosyal devlet ilkesi ve insan hakları açısından çelişkili bir durum olduğunu basın ve kamuoyuna hatırlatarak, ülkemizin tarihi boyunca gösterdiği misafirperverlik misyonuna uygun hareket edeceğini umuyoruz."(EÜ)