TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasasında değişiklik öngören tasarının 6. bölümünde yer alan 12 maddeden 7'si kabul edildi.
Tasarının 91. maddesinin kabul edilmesinden sonra, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşimi ara verdi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının görüşmelerine bugün (17 Nisan) devam edilecek.
Yeni tarihler belirlendi. Buna göre, 65 yaş, prim ödeme gün sayısı, tarım işçilerinin yaş ve prim düzenlemesi, prim borcu olanların sigortalılıklarının durdurulması ve itibari hizmet sürelerinin devam ettirilmesi gibi düzenlemeler 30 Nisan’da yürürlüğe girecek. Temmuz ayında yürürlüğe girmesi öngörülen hükümlerin tamamı genel sağlık sigortasına ilişkin maddelerden oluşuyor. Tasarının kalan maddeleri ise 1 Ekim’de yürürlüğe girecek.
Banka, sigorta ve odalara ait sandıkların Sosyal Güvenlik Kurumu’na devrine ilişkin hüküm 1 Ocak 2008’den itibaren yürürlüğe alındı.
Kabul edilen bölümdeki düzenlemelere göre, astsubaylar, en üst devlet memuru derecesine (birinci derecenin dördüncü kademesine) kadar yükselebilecek ve yeşil pasaport hakkından yararlanabilecek.
Yurt dışındaki Türk vatandaşları; sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunun her birinde, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri borçlanabilecek.
Borçlandırılacak her 1 gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 32’si olacak. Tahakkuk ettirilecek borç tutarı, tebliğ edildiği tarihten sonra 3 ay içinde ödenecek.
Borçlanmadan sonradan vazgeçenler ile yapılan borçlanma sonrasında aylık bağlanması için gerekli şartları yerine getiremeyenlere ve bunların hak sahiplerine talepleri halinde, yaptıkları ödemeler faizsiz olarak iade edilecek.
Yurt dışında iken borçlanma isteğinde bulunacak sigortalı veya hak sahipleri YTL olarak bildirilecek tutarın karşılığını döviz cinsinden ödeyecek.
Bulgaristan’dan zorla göç ettirilen soydaşlar da bu haklardan yararlanabilecekler.
Kayıt dışı istihdamı önlemek için de düzenlemelere yer verilen tasarıya göre, işletmenin büyüklüğü, işçi sayısı gibi kriterler dikkate alınarak işveren, işçinin ücret, prim, ikramiye gibi tüm ödemelerini banka hesabına yatıracak. (EZÖ)
* Bu haberi Meclishaber.gov.tr ile Ntvmsnbc.com'dan derledik.